Rumb Kepler 186F? (2 de 2)

Continua de Rumb Kepler 186F? (1 de 2)

Un aforisme de Ramón Gómez de la Serna diu que El viaje más barato es el del dedo en el mapa. Si pensem de posar rumb a Kepler 186F per comprovar si hi existeixen ciutats o microbis, no podem anar gaire més enllà de l’aforisme de més amunt. Serà gratis, ja veureu, i potser fins i tot entretingut.

D’entrada, és important aclarir que la velocitat de la llum, 299 792 458 m/s, és la màxima velocitat a l’Univers. Res no pot córrer per damunt i res que tingui massa la pot igualar. No parlem de cap límit tècnic, sinó de la pròpia estructura de l’Univers, com el número Pi. Aquest és el nostre Univers: sigueu benvinguts! Així que estem obligats a conformar-nos d’anar, només, quasi a la velocitat de la llum, ni un pèl més. Per sort, al dit del senyor Ramón no li cal gens de tecnologia, només una mica d’imaginació. Posem, doncs, que construïm un estri capaç d’adquirir en poques setmanes una velocitat de creuer de 299 792 000 m/s. No sabem pas d’on podríem obtenir l’enorme quantitat d’energia per posar un coet a aquesta velocitat ni com ens ho faríem perquè els tripulants no morissin esclafats al fons de la nau a causa de l’acceleració, però, ves, el dit del senyor Ramón s’alimenta d’imaginació. En aquestes condicions, doncs, els nostres astronautes farien un tranquil viatge de quasi un any. Així que, tres o quatre anys més vells, serien de nou a la Terra i explicarien amb tot detall els amics trobats (o no) a Kepler 186F. Fins aquí, el dit -que somiar és gratis.

L’inconvenient -sempre hi ha un inconvenient- és que a la Terra haurien passat més de mil anys i no quedaria ningú per recordar qui coi eren, perquè, Ai!, havia oblidat de dir que Kepler 186F es troba a 500 anys-llum, una distància, d’altra banda, més aviat petita si la comparem, per exemple, amb l’allargada de la nostra galàxia, 100 000 anys-llum. Per als astronautes, haurien passat només quatre anys i recordarien perfectament el glamur del comiat que la humanitat els va retre, a ells, els herois. I és que el temps corre més lent com més a prop anem de la velocitat de la llum, vet-ho aquí…

Que potser esperàveu que la vostra noció d’un temps absolut, nascuda de l’experiència i de l’evolució, fos la bona? Que potser no pensàveu, no fa pas tant, que era el Sol qui recorria l’horitzó? Ai, els nostres sentits, tan útils mentre no ens moguem gaire del lloc i les condicions que forcen l’evolució! Aquestes coses de la relativitat del temps passen sempre, també quan agafem el tren de rodalies, també, tot i que que no som capaços de percebre-ho, perquè no té cap interès de fer-ho. Però a velocitats properes a la de la llum, els efectes relativistes ja veiem que poden ser desconcertants.

Llàstima: podem trobar estels i planetes tranquils i afectuosos que permetin el desenvolupament de la vida, i prou longeus perquè fins i tot arribin a existir formes de vida que facin preguntes de l’estil qui coi sóc jo? mentre es miren el melic. Però si pensem que la llum que va sortir des del centre de la nostra galàxia quan els nostres rebesavis homo sapiens vingueren a Europa fa 40 000 anys encara no ha arribat a l’extrem de la Via Làctia, em temo que no hi ha cap estrella que visqui prou anys per permetre que algun dia encaixem les mans.

Llàstima!

Llàstima?

Quan a l’institut es trencava un termòmetre, fèiem una festa a la caça de les gotetes de mercuri; però podeu estar tranquils: en trencàvem pocs, perquè aquella era una educació de Crist i Franco a la paret, de pupitre, pissarra i cal·ligrafia, on el laboratori era només el premi per portar-se bé. Hi anàvem, doncs, poc, al laboratori, certament. Confesso formar part del fracàs escolar d’altre temps: la meva lletra és il·legible, el guix em fa al·lèrgia i m’encanten les cuinetes al laboratori, i sobre Franco i el Crist penjats, doncs bé, Què voleu!, no cal que en parlem…

Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Rumb Kepler 186F? (2 de 2)
  1. […]  Segueix a Rumb Kepler 186F? (2 de 2) […]

  2. Jordi Camps i Vergés ha dit:

    Molt interessant. Molt bé. Llàstima no poder emprar aquest sistema ni que fos per cinc minuts, perquè quan tornaríem, veuríem que ens hem desempallegat d’un munt de corrupcions i polítics nefasts per a les societats

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: