La meva filla no sap dir pipí en castellà

BvTnkoDIQAAvVOb

Algú té a prop el telèfon del programa Cuarto milenio? És que tinc un dubte existencial que no em deixa dormir: quan un nen diu pipi, en comptes de pipí, el professor es torna idiota i no entén res? Experimenta la mateixa afàsia quan el nen diu agua o pan perquè el que li demana el sistema coactiu, repressor i intolerant és que digui aigua o pa? Ups, demano disculpes per la pedanteria. Una afàsia és una afectació en la capacitat de ensenyar i/o comprendre el llenguatge, malgrat la persistència d’un grau suficient d’intel·ligència i la integritat de les vies motores o sensorials i dels òrgans de la fonació o de l’audició, a causa d’una lesió microcerebral (gràcies: Viquipèdia).

Quin poder té la immersió lingüística! És veritat, la meva filla és incapaç de pronunciar una sola paraula en castellà. Tot i que veu Bob Esponja, Dora la Exploradora, Los pingüinos de Madagascar i tantes altres sèries en castellà i que a l’escola estudia castellà, llegeix en castellà i escriu en castellà, no té ni la més remota idea de castellà. Passeja pels carrers de Barcelona, veu la majoria de rètols en castellà i es queda en la inòpia. Veu les portades de El País, l’ABC, La Razón, El Mundo en els quioscs i els mira com si fossin coreà. Si canvia de canal i es troba TVE1, TVE2, Tele 5, Antena 3, La Sexta o Cuatro té la mateixa sensació. Estic segur que si, per circumstàncies terribles de la vida, el seu destí estigués a Quintanilla de Onésimo seria incapaç de dur una vida normal. Si demanés al col·legi fer un pipi, en comptes de dir pipí, els professors serien incapaços d’entendre res. L’afàsia és una malaltia que afecta a tot el professorat, més inclús que la ignorància i la intolerància. Pobrissona. Me la veig al bell mig de l’aula, amb la bufeta a punt d’esclatar, intentant pronunciar correctament el mot pipí. Suposo que és la mateixa sensació que experimenta qualsevol locutor espanyol quan ha de dir Cesc o Artur Mas sense que soni a Sex o a Ártur.

El sistema educatiu català és terrible. Al final, només aconsegueixes que una única universitat espanyola estigui entre les 200 millors del món. És la Universitat de Barcelona, on suposo que els nens ja van sols als lavabos, porten el bocata de casa i beuen cervesa. Mira, qui sap, potser acaben treballant a Tele5.

BvTm7SRIUAA3wtk

Em pots seguir al Twitter: @alexsocietat i també al Facebook

Quant a

Si aquest bloc t'agrada el pots recomanar als teus amics... i si no t'agrada, fes-ho amb els teus enemics.

Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: