Maquinari lliure i Arduino

Arduino DUE

Arduino DUE

Es coneix com a maquinari lliure els dispositius les especificacions i els esquemes dels quals són d’accés públic, de manera que qualsevol persona amb els coneixements tècnics necessaris els pugui construir, entendre’n el funcionament, reparar i modificar per millorar-los i/o adaptar-los a les seves necessitats.

Hem de tenir en compte que el maquinari lliure no és gratuït, ja que, com a mínim, té uns costos associats als components electrònics que l’integren.

L’element central de molts dispositius de maquinari lliure és l’Arduino, una placa de control programable basada en un microcontrolador Atmel, que és ella mateixa també maquinari lliure i que ha tingut una gran acceptació, tant per part dels afeccionats a l’electrònica com pels professionals.

Les raons principals de l’èxit d’Arduino són:

  1. La utilització de programari de codi obert, que ha fet ha fet que Arduino disposi de programari gratuït adaptat a multitud de plataformes i necessitats.
  2. La publicació amb llicència Creative Commons de la informació necessària per construir-se un mateix la placa i/o adaptar-la a necessitats específiques de l’aplicació que se li vulgui donar.
  3. El seu baix cost.
  4. La disponibilitat del kit d’iniciació Arduino per aprendre a utilitzar-lo mitjançant la realització de diversos miniprojectes pràctics de control electrònic i que inclou el corresponent manual, la targeta Arduino i tots els components electrònics necessaris per poder-los portar a terme.

A l’Arduino Blog es poden veure algunes de les aplicacions de l’Arduino, que no paren de créixer.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: