Llegir en una pantalla. Tinta electrònica

"Light and shadow on an Irex iLiad ebook reader. Electronic paper. Electrophoretic display", de Martouf, Viquipèdia

“Light and shadow on an Irex iLiad ebook reader. Electronic paper. Electrophoretic display”, de Martouf, Viquipèdia

Llegir un llibre en paper o llegir-lo en una pantalla no és ben bé el mateix. Tot i que el llegim en una bona pantalla,  de tamany suficient, ubicada a un lloc on no hi hagi reflexos, i amb els nivells de brillantor i de contrast ben ajustats, se’ns cansa més la vista que no pas quan llegim en paper. Però és que, a més a més, cada cop més llegim en pantalles petites, de tauletes tàctils o de telèfons mòbils, mal ajustades i amb reflexos. En aquestes condicions, és molt difícil que ens llegim una novel·la d’una tirada, com de vegades passava quan llegíem en paper.

Per pal·liar d’alguna manera els inconvenients de les pantalles convencionals, els dispositius específicament dissenyats per a la lectura de llibres electrònics solen a utilitzar pantalles amb una tecnologia coneguda com a paper electrònic (o també tinta electrònica) que intenta aproximar-se al màxim a l’experiència de la lectura en paper, cansant molt menys la vista que les pantalles convencionals.

A més a més, les pantalles amb aquesta tecnologia no basen el seu funcionament en l’emissió de llum com les pantalles convencionals, tot i que n’hi ha models que tenen una font de llum addicional (retroil·luminació) per poder llegir a les fosques, amb la qual cosa consumeixen molta menys energia que les pantalles convencionals i permeten d’obtenir dispositius que poden funcionar durant més temps sense necessitar de recarregar-ne les bateries.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Llegir en una pantalla. Tinta electrònica
  1. Jordi Camps i Vergés ha dit:

    Tot el què vulgueu, en la meva opinió, no hi ha res més relaxant i més parsimoniós, que tenir un llibre de paper a la mà, quan li dónes la volta a la pàgina, quan vols remarcar-ne un passatge i no tens un llapis a la mà, quan li poses el marca-pàgines, quan de tant en tant i durant la seva lectura, aixeques el cap i la vista per mirar a través de la finestra tot meditant. I especialment, dependent del format del llibre, te’l pots emportar per a llegir-lo a la consulta mèdica, on saps quan hi entres però no quan en surts, vaja, que no penso ni vull variar d’hàbits. Si d’altres ho fan, és la seva elecció.

    • Oriol López ha dit:

      Sí, i segurament tindrem llibres en paper convivint amb els electrònics encara durant molt de temps. Gràcies per la teva aportació, Jordi.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: