Com eliminar el DRM d’un llibre electrònic

No fa gaires dies vaig rebre un correu electrònic de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de Barcelona en què m’informaven del nou servei de préstec de llibres electrònics. Una bona iniciativa, no hi ha dubte. Malauradament però, després de tafanejar-ho una miqueta, m’he trobat que tots els llibres electrònics en préstec venen acompanyats d’una gran pega anomenada DRM (Digital Rights Management).

Què cony és el DRM?

Doncs és bàsicament una mena de cadenat que porten incorporat alguns llibres per evitar que puguem, per exemple, llegir-los en la plataforma que ens surti del nas. Si no estem gaire al cas ens podem trobar, sense anar més lluny, que hàgim comprat un llibre electrònic en segons quina botiga online i després no el puguem traslladar al nostre dispositiu de lectura perquè no ens està permès de convertir-lo a un format apte per al dispositiu. Per entendre’ns, és com si compréssim un llibre en paper de-tota-la-vida però a l’arribar a casa ens adonéssim que “legalment” ens han prohibit de llegir-lo en qualsevol lloc que no sigui una cadira de fusta de roure. Una ximpleria com una casa de pagès, com comprendran.

En el cas dels llibres electrònics en préstec, tanmateix, s’ha de reconèixer que un DRM ben aplicat podria tenir una miqueta més de sentit, ja que tal com expliquen al web de l’eBiblio, la idea és que només puguem fer ús d’un llibre electrònic prestat durant 21 dies. Passat aquest termini, l’haurem de “retornar”. ¿I com determinen el temps que ha passat per saber si ens permeten seguir llegint el llibre? Doncs evidentment, amb el DRM. La gran pega és que el DRM que fan servir a la Xarxa de Biblioteques és el d’Adobe i per tant, els llibres que ens descarregarem vindran en format ePUB. Això vol dir que si tenim, posem per cas, un lector Kindle (un dels més venuts i valorats) i volem convertir l’ePUB a un format apte per al nostre lector, ens quedarem amb un pam de nas.

L’opció que ens ofereix la Xarxa de Biblioteques en cas que no ens vagi bé descarregar els llibres en aquestes condicions, és llegir els llibres directament des del seu web, en “streaming”. No sé vostès què en pensaran, però llegir un llibre en una pantalla d’ordinador sabent que ho podria fer molt més còmodament des del sofà, el llit o la platja, no és precisament la meva opció favorita.

Per sort, això té un remei no gaire complicat: trencar el cadenat.

Com podem eliminar el DRM?

El procediment el centrarem en el DRM d’Adobe, que és el que ens ocupa, tot i que en els casos d’altres tipus de DRM la cosa és molt similar.

Què ens caldrà?


Tres cosetes:

  • El programa Adobe Digital Editions, el gestor de llibres amb DRM d’Adobe. Podem descarregar-lo des d’aquí.
  • El programa Calibre, un gran gestor de llibres electrònics. Podem descarregar-lo des d’aquí.
  • Els plugins DeDRM per al Calibre, que actualment van per la versió 6.2.1. Podem descarregar-los des d’aquí.

Val, ja ho tinc tot descarregat. I ara què?

Doncs ara, si han obert mai un llibre electrònic amb l’Adobe Digital Editions, poden passar directament al punt número 8. Els 7 primers punts només expliquen com descarregar un llibre de l’eBiblio per poder llegir-lo sense més complicació. Però si no estan gaire al cas del tema, és recomanable començar de zero —bé, des de l’u, en aquest cas.

1. Primer de tot, òbviament, cal triar el llibre que volem agafar en préstec. Per tant, visitarem el web de l’eBiblio i en triarem un que tingui disponibilitat immediata.

2. En fer clic al botó “Agafar en préstec” ens demanarà que introduïm les nostres dades per accedir al nostre perfil de l’eBiblio. Si no tenim usuari n’haurem de crear un; només ens demanaran el número de carnet de la Xarxa de Biblioteques.

3. Un cop ja tenim el llibre agafat, ens donaran dues opcions: llegir-lo en “streaming” o descarregar-lo. Triarem la segona i descarregarem l’arxiu, que tindrà el nom “URLlink.acsm” o quelcom similar.

4. Ara cal instal·lar l’Adobe Digital Editions i obrir-lo. Ens caldrà també tenir un compte d’Adobe, que podrem crear des d’aquí.

5. Un cop obert, en tenim prou d’arrossegar el llibre que hem descarregat, directament a la “biblioteca” del programa. Veurem una pantalla com aquesta:

6. Passada una estoneta, el llibre apareixerà a la biblioteca amb un cartellet que ens indicarà els dies que falten per a que acabi el préstec.

7. Si tenim especial interès en acabar amb picor d’ulls, podem llegir el llibre des de l’ordinador: farem un parell de clics al damunt i començarem la lectura. D’altra banda, si volem traspassar-lo al nostre lector de llibres electrònics, ja podem tancar l’Adobe Digital Editions.

8. Cal esbrinar on ha anat a parar el llibre dins el nostre ordinador (el llibre bo, en format ePUB; l’arxiu aquell “URLlink.acsm” ja el podem esborrar, que no ens servirà per a res). En Mac el trobarem per defecte dins la carpeta Documents\Digital Editions. Suposo que la ruta no diferirà gaire en altres sistemes operatius.

9. Localitzat el llibre, si sabem que el nostre lector de llibres electrònics és compatible amb llibres ePUB sota DRM d’Adobe, podrem transferir-lo al dispositiu sense cap problema. Per contra, si ens cal convertir-lo a un altre format, ha arribat l’hora d’instal·lar el Calibre i eliminar el coi de DRM.

10. Un cop instal·lat, descomprimirem les DeDRM Tools a la carpeta que més de gust ens vingui i obrirem el Calibre.

11. Obrim el menú “Preferències > Canvia el comportament del Calibre”.

12. A l’apartat “Avançat” fem clic sobre “Connectors”.

13. Fem clic damunt “Carrega el connector del fitxer”.

14. Se’ns obrirà una finestreta on haurem de triar els “connectors” que volem carregar. Cal anar a la ubicació on hem descomprimit les DeDRM Tools, i dirigir-nos a la carpeta “DeDRM_calibre_plugin”. L’obrim i triem el primer arxiu per carregar. Ens apareixerà una advertència i li direm que sí. Quan s’hagi carregat, repetim i triem el segon. I així, fins a carregar-los tots (per si algun dia volem eliminar algun altre tipus de DRM).

15. En acabat, farem clic damunt el botó “Aplica” a baix de tot i apareixerem a la biblioteca del Calibre.

16. Arrosseguem el llibre ePUB des de la ubicació que hem esbrinat al punt 8, directament sobre la biblioteca del Calibre.

17. Passats uns segons el llibre apareixerà a la biblioteca. Si tot ha anat bé, ja estarà lliure de DRM i podrem convertir-lo al format que ens calgui.

18. Seleccionem el llibre amb un clic i a continuació fem clic al menú “Conversió de llibres” situat a la barra de menú superior.

19. A dalt a l’esquerra ens especifica el “format d’entrada” i hi apareixerà ePUB. A dalt a la dreta ens trobarem un menú desplegable on haurem de triar el “format de sortida”. N’hi ha molts, triarem el que ens convingui. Per exemple, si volem llegir-lo en un Kindle, triarem l’AZW3 o el MOBI.

20. Passats uns segons, si tot ha anat bé, ja tindrem el llibre en el format que hàgim triat. Per ubicar-lo dins el nostre ordinador i poder traspassar-lo al dispositiu de lectura, podem fer clic amb el botó dret damunt el llibre, a la biblioteca del Calibre, i triar l’opció “Obre la carpeta que el conté”. A la carpeta que s’obri ens trobarem el llibre en tots els formats disponibles.

I res més. Espero que aquest apunt els pugui ser útil. Si més no, ara ja es podran aixecar de la cadira de fusta de roure i llegir el seus llibres allà on més de gust els vingui.

Bixo.
http://elblocdelbixo.blogspot.com

Quant a

Rojoseparatista animalista de Barsalona. Can Fanga. Catalunya. Reino de España.

Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Com eliminar el DRM d’un llibre electrònic
  1. Oriol López ha dit:

    Amb tant d’impediment, fa l’efecte com si s’hagués posat en marxa aquest servei de préstec de llibres electrònics amb la intenció que no el féssim servir gaire, segurament per pressions dels editors… Gràcies, Bixo, per aquestes detallades explicacions.

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: