Els nous comptadors de la llum digitals

Comptador de la llum digital, Som Energia

Comptador de la llum digital, Som Energia

De manera gradual les companyies elèctriques estan substituint els comptadors de la llum analògics per models digitals. Aquests nous comptadors incorporen dues novetats importants:

1) Envien les dades de consum directament a la companyia utilitzant per a aquesta transferència  els propis cables de distribució elèctrica mitjançant la tecnologia PLC (Power Line Communication) estalviant la necessitat de l’accés físic al comptador per a realitzar-ne la lectura.

2) Incorporen un control de limitació de potència al propi comptador, de manera que si un moment donat el nostre consum arriba al límit contractat es produeix la desconnexió automàtica de la línia. Si no sabem això ens pot sobtar que ens quedem sense llum i que, un cop desconnectats els aparells que han provocat l’excés de consum, quan anem al quadre elèctric del nostre habitatge no hi hagi cap interruptor desconnectat, ja que la desconnexió l’ha feta el propi comptador. Per a restablir el corrent elèctric, tan sols cal que desconnectem l’interruptor general del quadre elèctric i el tornem a connectar, tal i com s’explica al vídeo següent d’Estabanell Energia:

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
8 comments on “Els nous comptadors de la llum digitals
 1. Gràcies per explicar-nos aquest tema – els nous comptadors de la llum- però crec que mirat des d’un altre punt de vista, la butxaca del contribuent, aquests comptadors seran igual de bons – o dolents- que els anteriors.

  • Oriol López ha dit:

   Tens raó, Francesc, que això no ens abaratirà el preu que paguem per la llum i, de fet, potser ens haurien de fer un descompte pel que s’estalviaran en el personal que passava pels comptadors a fer les lectures! Gràcies pel teu comentari.

   • Bé, gràcies a tu per l’explicació, sempre de temes científics, que jo no en sé gens ni mica

    • Oriol López ha dit:

     És un tema que m’hi vaig trobar, que em van canviar el comptador analògic per un de digital, i m’agraden els temes relacionats amb la tecnologia, me’n vaig informar i vaig pensar que si compartia el que n’havia esbrinat potser podria ser útil a d’altres persones que es trobarien en el mateix cas. Gràcies a tu, Francesc, pels teus interessants articles sobre temes d’actualitat.

 2. Quim Ribera ha dit:

  Oriol, si no hi fossis, t’hauríem d’inventar. Gràcies per les teves aportacions,
  sempre molt interessants.

 3. Pep Salas ha dit:

  El que cal preguntar-nos és per què les dades no són gestionades per una entitat independent i posar-les de manera neutre al servei dels ciutadans i desenvolupadors que promoguin l’eficiència energètica. Accés a les dades és fonamental!!!

  • Oriol López ha dit:

   És una proposta interessant la que fas, Pep, i segurament es podria fer sense vulnerar la llei de protecció de dades desassociant les dades del consum de les del titular del comptador en qüestió. Gràcies pel teu comentari.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: