WAZE RESPECTA CATALUNYA

Catalunya (4)Waze és una aplicació GPS, que té característiques per a la navegació, des de telèfons mòbils, i és propietat, com no, de Google. Aquesta aplicació és diferent del programari GPS tradicional, perquè està mantinguda per una comunitat d’ usuaris, i amb les aportacions d’aquests. Es tracta d’un producte gratuït en què hom reporta accidents, congestions de trànsit, controls de velocitat etc. Es tracta d’una aplicació que necessita de connexió de dades GPRS o WIFI.Doncs bé, WAZE “parla”, apart d’anglès, en català, basc i gallec, i a més s’hi recull “el clásico seseo de los andaluces o el tradicional chulerío de los madrileños”, com diu el diari ABC. Les veus pertanyen a actors poc coneguts, però que han protagonitzat anuncis, i doblatges.

Molts cops s’ha dit que la realitat supera la ficció, però en el cas exposat, el món virtual supera el respecte a les identitats nacionals i llurs idiomes que no donen algunes administracions de l’estat espanyol. Ignoro si aquesta aplicació, és bona o no, però aplaudeixo el respecte de la diversitat lingüística, i en el cas de l’espanyol, la diversitat dialectal. Aquesta aplicació, Waze, ha fet bones les paraules de l’escriptor nord-americà Henry Miller: “El meu idioma, el meu món, els duc sota el braç.”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “WAZE RESPECTA CATALUNYA
 1. Rosa duran vidal ha dit:

  He nascut catalana a sempre em parlat catala pro no se escriure llegir si voldria que dexesim España ifosim com una petita Dinamarca pro en tans lladres no se si conseguireme la libertad

  • Rosa abans que res, gràcies per la teva aportació. Catalunya no té que ser una “petita Dinamarca”, o la “Suïssa de la Mediterrània”, Catalunya té que ser ella mateixa: europea i llatina alhora, amb els pros i contres que hi hagin. Referent al teu català escrit, he de dir que és força correcte, però podries perfeccionar-lo, ho pots fer, tu ho pots fer, el català és fàcil i hi ha mitjans a mà per aconseguir-ho, ànims.

 2. rexval ha dit:

  Jo li aconsellaria a Rosa i a tothom aquest bloc per aprendre o perfeccionar el català. La dona que el du és molt amable i admets suggeriments i preguntes, consultes, etc. Jo el vaig servir bastant sovint:

  https://ficahilallengua.wordpress.com/

  La frase de Margall és molt semblant a la d’Espriu, un dels meus poetes favorits: “La meva pàtria és la meva llengua”. Per això volen carregar-se la immersió lingüística, única maner que el català sobrevisca sense perjudicar al castellà que tant ens envolta.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: