Equips electrònics i calor

"Cooler Master Hyper 212 EVO into a HAF 912 (AMD)", Glenn Batuyong, Flickr

“Cooler Master Hyper 212 EVO into a HAF 912 (AMD)”, Glenn Batuyong, Flickr

La circulació de l’electricitat per l’interior dels components d’un equip electrònic genera calor per efecte Joule.

En funció de la quantitat de calor generada a un determinat component, si aquesta no és correctament evacuada, la temperatura del mateix pot augmentar fins arribar a valors que n’impedeixin el correcte funcionament, n’escurcin la vida útil i causin avaries o fins i tot incendis.

Els dissipadors tèrmics són dispositius que s’incorporen a determinats components electrònics amb l’objectiu de facilitar-los l’evacuació de l’excés de calor. La seva forma i el material amb el qual estan construïts en facilita aquesta funció.

Per millorar la transmissió de calor entre el component electrònic i el dissipador tèrmic es pot utilitzar pasta tèrmica entre ambdós.

La transmissió de calor entre el component electrònic o entre dissipador de calor i el medi circumdant millora si l’aire que l’envolta es va movent emportant-se la calor per convecció; aquest moviment pot ser degut a la pròpia tendència de l’aire escalfat a pujar (convecció natural) o es pot forçar amb un petit ventilador (convecció forçada).

En recintes tancats, com poden ser les sales de servidors d’una corporació, i per evitar l’acumulació de calor que generen els equips, s’utilitzen sistemes de refrigeració amb condicionadors d’aire, molts cops redundats per evitar que una fallada a un dels condicionadors d’aire pugui provocar una pujada de temperatura amb conseqüències fatídiques per als equips electrònics.

És habitual també dotar aquests recintes de sistemes de mesura de la temperatura amb  algun sistema automàtic de generació d’avisos, com poden trucades o enviament de correus electrònics al personal de manteniment, en cas que la temperatura ultrapassi un determinat llindar de seguretat preestablert.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Equips electrònics i calor
  1. didaclopez ha dit:

    L’efecte Joule (descrit en el 1841) també és el responsable del funcionament de la bombeta incandescent

    • Oriol López ha dit:

      Efectivament, Dídac, l’efecte Joule també té aplicacions molt útils, com la de la bombeta que comentes o el seu ús en els aparells de calefacció elèctrica.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: