Els bestiaris medievals

"Bestiari. Bestiari català", de Xavier Bellés

“Bestiari. Bestiari català”, Xavier Bellés

El bestiaris amb descripcions i il·lustracions d’animals reals i fantàstics van ser potser, després de la bíblia, els llibres de més èxit durant l’edat mitjana.

La funció essencial d’aquests bestiaris no era descriure de forma acurada l’animal en qüestió, sinó extreure’n un ensenyament moral i/o religiós. Això explicaria que, fins i tot en el cas dels animals reals i que eren coneguts de primera mà al lloc on s’elaborava el bestiari, les seves descripcions físiques i de comportament no solien ajustar-se gaire a la realitat.

A un món on molt poca gent sabia llegir, les il·lustracions, de vegades en forma de seqüències d’imatges que narraven una història, eren essencials per a l’eficàcia del bestiari.

Bestiari. Bestiari català de Xavier Bellés ens apropa al fascinant món dels bestiaris medievals i inclou una versió moderna del Bestiari català medieval que ens ha arribat a través del Manuscrit 75 del segle XV que es conserva a la Biblioteca de la Universitat de Barcelona.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: