L’electrificació de la llar (1929-1936)

'Avancem amb el català', de Teresa Grau Ros, Flickr

‘Avancem amb el català’, de Teresa Grau Ros, Flickr

A Catalunya el període comprés entre l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 i l’inici de la Guerra Civil Espanyola el 1936 va ser especialment intens pel que fa la l’electrificació i la introducció dels electrodomèstics a les llars.

L’Exposició seduïa amb espectacles basats en la tecnologia, com el de la Font Màgica de Montjuïc, i prometia un futur feliç modern i tecnificat on les màquines alliberarien la humanitat de les tasques pesades.  I aquest estat d’opinió es va aprofitar i fomentar, en major o menor grau, segons el cas, per part dels diferents actors, com companyies elèctriques, fabricants, distribuïdors, comerciants i tècnics, per a introduir els nous aparells elèctrics en tots els àmbits, també a les llars.

Els arguments publicitaris que es van fer servir van ser diversos: reducció de la càrrega de les tasques domèstiques, estalvi de temps i diners, millor execució de les tasques, salubritat, prestigi social, etc.

Ens ho explicava, amb tota mena de detalls i amb gran profusió de referències a la documentació de l’època, en Jordi Ferran Boleda a la seva tesi doctoral Els públics de l’electricitat a Catalunya (1929-1936): De la Font Màgica de Montjuïc a la difusió dels electrodomèstics.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “L’electrificació de la llar (1929-1936)
  1. Jordi Camps i Vergés ha dit:

    Ja, ja, ja, ja, ja!!!!!!! Quins temps aquells. Jo encara me’n recordo quan a casa tot es basava en el gas. Al meu poble industrialitzat en el suro, teníem una fàbrica de gas. Dins de la casa teníem un comptador en el qual els meus pares havien d’introduir una fitxa que et permetia durant un cert temps tenir llum-no recordo quant, jo era petit-, si bé a la cuina, gairebé tot el col·lectiu obrer, es valia del carbó. Ai quins temps aquells, i avui el jovent encara es queixa de tot.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: