Què és la desacceleració voluntària

Relax, de Hamza Butt, Flickr

Relax, de Hamza Butt, Flickr

La desacceleració voluntària, en anglès “downshifting”,  és, segons el Termcat, un “procés que implica un canvi d’estil de vida en què es renuncia a la pressió d’una carrera professional accelerada en favor d’una vida més gratificant i de temps lliure.”

És a dir, és un procés pel qual es passa de viure per a treballar, per a la carrera i l’èxit professionals, a treballar per a viure, a invertir temps i esforços en altres aspectes de la vida, com la família, els amics i/o la realització personal.

La desacceleració voluntària molts cops implica una reducció de la jornada de treball, un canvi de feina i/o una minva en els ingressos, així com canvis en les opcions de consum i de lleure.

El sociòleg Lluís Sáez Giol, a la seva tesi doctoral La reconquesta del temps: Estudi fenomenològic sobre el downshifting, en fa un estudi que recomano de llegir a les persones que tinguin curiositat o estiguin interessades en la desacceleració voluntària. Sáez Giol hi analitza els factors que porten a decidir-se per aquesta opció de vida, com és vista i encaixada aquesta decisió per les persones que la trien i pel seu entorn més immediat, i quins canvis comporta a les seves vides.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Què és la desacceleració voluntària
  1. Sophia Blasco ha dit:

    En sóc absolutament partidària!
    Quan se’ns acosta la mort, el que més ens dol és no haver tingut el coratge d’assolir la pròpia felicitat, com ens explica La infermera Bronnie Ware https://coachingpersonal.cat/2017/07/11/quan-sens-acosta-la-mort/

    • Oriol López ha dit:

      Gràcies, Sophia, pel teu comentari i per l’interessant article que ens hi enllaces, que convida a la reflexió i a optar per treballar per a viure, i no viure per a treballar.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: