Paul Torpiano i David Pace repassen els sis casos pediàtrics de febre botonosa mediterrània diagnosticats a Malta entre el 2011 i el 2016 (Microbiologia mediterrània, 08/2018)

El mes de gener passat, llegíem l’article de Fiore et al. sobre un cas a Sàsser d’aparent febre botonosa mediterrània (MSF en l’acrònim anglès) que les anàlisis de laboratori atribuïren a una febre Q. De totes maneres, Fiore et al. consideraven que la “tache noire” a la regió mediterrània ha d’ésser considerada patognòmica de la MSF. De la mateixa manera que a Sardenya, la MSF és endèmica d’altres països mediterranis, com mostra el fet que a Catalunya el 9% sigui portadora d’anticossos específics de Rickettsia conorii, l’agent bacterià responsable d’aquesta malaltia transmesa per paparres de gos. També és endèmica a Malta. Dos metges del Departament de Pediatria de l’Hospital Mater Dei de Tal-Qroqq (L-Imsida), Paul Torpiano i David Pace han fet una revisió dels casos infantils (< 16 anys) de febre botonosa escaiguts a l’illa entre el 2011 i 2016. El seu estudi ha estat acceptat per a publicació en la revista Travel Medicine and Infectious Disease. El nombre de casos diagnosticats en aquest període és de sis, que afectaren menors d’entre 17 mesos i 15 anys. Tots els casos respongueren immediatament a un tractament amb caritromicina o doxiciclina. Torpiano i Pace, atenent al fet que Malta és una destinació turística popular, consideren que la MSF hauria d’ésser inclosa en el diagnòstics diferencial de casos de febre, erupció i escara en infants que hi hagin viatjat.

L-Isptar Mater Dei

Un repàs de casos pediàtrics de febre i escara a Malta

Paul Torpiano i David Pace són metges del Departament de Pediatria de l’Hospital Mater Dei. L’Hospital es va fundar en el 2007, i se situa a Tal-Qroqq (L-Imsida), al costat del campus de L-Università ta’ Malta. De fet, Pace hi col·labora amb el Departament de Pediatria de la Universitat en recerques sobre malalties infeccioses. Amb 1000 llits, el Mater Dei és l’hospital general de Malta i, alhora, l’hospital universitari, servint doncs a una població maltesa de 450.000 persones.

L’arxipèlag de Malta rep anualment 1,6 milions de turistes, és a dir tres vegades la població resident. Vora un terç dels turistes són britànics, i a més del turisme de sol i platja i cultural, cal esmentar també un “turisme mèdic”. En guies mèdiques de viatge, com la de Travmed es recomana als viatgers que hi vulguin fer activitat a l’aire lliure en zones rurals (acampada, senderisme) que utilitzin repel·lents de paparres, bé cutanis (amb dietiltoulamida) o bé per a roba i equipament (amb permetria).

El diagnòstic de la MSF se sol basar en les manifestacions clíniques: febre alta sobtada amb calfreds, dolor muscular i articular, mal de cap sever, fotofòbia, a més d’una escara ulcerosa negra acompanyada d’una erupció. Els mètodes serològics no sempre són efectius per fer-ne un diagnòstic retrospectiu.

En aquest estudi, Torpiano i Pace repassen tots els casos clínics de menors de 16 anys hospitalitzats a Mater Dei amb un quadre de febre i escara. En recopilen la presentació clínica, el diagnòstic i el tractament.

Sis casos en cinc anys

En els cinc anys estudiats, entre el 2011 i el 2016, hi foren diagnosticats amb MSF sis menors. El més petit tenia 17 mesos i el més gran 15 anys. En tots sis casos hi havia hagut contacte amb paparres. La majoria dels casos es presentaren durant l’estiu.

El diagnòstic es va fer per mètodes serològics i moleculars. Les dades de laboratori indicaven una elevació de marcadors inflamatoris, situacions de limfocitosi o limfopènia, i nivells anormalment baixos de sodi.

Els sis casos respongueren de manera immediata al tractament antibiòtic (claritromicina o doxiciclina).

Claritromicina

Torpiano i Pace conclouen que cal incloure l’MSF en el diagnòstic diferencial de febre, erupció i escara en infants que hagin viatjat a Malta. Alhora, assenyalen que el diagnòstic clínic és el més rellevant en la gestió de casos sospitosos de MSF, malgrat que reconeixen avenços en el diagnòstic molecular.

Lligams:

Clinically-diagnosed Mediterranean Spotted Fever in Malta. Paul Torpiano, David Pace. Travel Med. Infect. Dis. doi: 10.1016/j.tmaid.2018.02.005 (2018).

 

Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: