Einstein a Barcelona, fa 95 anys

Aquesta setmana fa 95 anys que Albert Einstein va visitar Catalunya. Com a físic i com a barceloní, sempre m’he sentit fascinat per aquella visita. Per aquest motiu, fa un temps vaig escriure en aquest blog tres articles destinats a analitzar els detalls de l’estada del savi alemany al nostre país (posteriorment, fins i tot em vaig atrevir a publicar-hi un relat curt inspirat en aquell episodi). Els comparteixo per  a les lectores i els lectors de Des de la Mediterrània que vulguin tornar a recordar aquell fet històric.

recepcioeinstein

Recepció d’honor a Albert Einstein a l’Ajuntament de Barcelona (1923). Font: Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Autor: J. M. Sagarra

En el primer article, explico els fets més rellevants de la visita d’Einstein a Barcelona, tot centrant-me en l’entrevista que va mantenir el professor amb Àngel Pestaña i altres dirigents anarquistes.

En el segon, relato els detalls del sopar-homenatge que l’enginyer industrial Rafael Campalans i un grup selecte de científics van oferir al savi alemany, una interessant mostra del vessant humà de la visita de l’eminent físic, tot fent èmfasi en el menú que se serví (un menú relativista).

En el tercer, exposo quina era la situació de les ciències físiques a la Catalunya de principis de segle XX, amb una atenció especial cap als catalans antirelativistes, és a dir, els científics contraris a la teoria de la relativitat d’Einstein.

Com a bonus track, podeu llegir L’espera, un relat curt que vaig presentar al concurs Inspiraciència l’any 2014, i que no és més que  una fabulació romàntica al voltant del sopar relativista celebrat a can Campalans.

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: