Ubuntu al món dels autòmats programables

IndraControl XM22 amb Ubuntu Core, de Rexroth (Grup Bosch), imatge de www.ubuntu.com

IndraControl XM22 amb Ubuntu Core, de Rexroth (Grup Bosch), imatge de http://www.ubuntu.com

Ubuntu ja és al món dels autòmats programables. És el cas de l’IndraControl XM22, de l’empresa Rexroth del grup Bosch, que fa servir l’Ubuntu Core.

Un autòmat programable, també conegut com a PLC (“Programmable Logic Controller”, o controlador lògic programable), és fonamentalment un ordinador, però dissenyat, tant a nivell de maquinari, com de programari, per a una missió molt concreta: el control de màquines i de processos.

Té perifèrics especials, com mòduls d’entrada capaços de manegar els senyals procedents dels sensors de la màquina, com detectors de proximitat o de pressió; mòduls de sortida capaços de controlar els actuadors de la màquina, com motors o calefactors; panells d’operació de màquina, que són la interfície entre la màquina i l’operari, presentant-li en tot moment informació sobre l’estat del procés i permetent-li que actuï sobre el procés, modificant-ne diversos paràmetres.

El disseny físic del PLC es fa de manera que pugui suportar les difícils condicions d’un entorn industrial, com vibracions i interferències electromagnètiques, proveint-lo de fixacions, blindatges, etc; habitualment són ordinadors sense disc dur, on aquest es substitueix per xips de memòria no volàtil, com Flash-EEPROM.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: