Per un 2020 il·luminat amb tecnologia LED

Estem finalitzant un any i a punt de començar-ne un altre. És el moment que moltes persones ens proposem ser més sostenibles.  Si encara tens a casa algun llum que no utilitzi tecnologia LED, és el moment de posar-hi remei.

"Enviro light led bulb", d'osde8info (Flickr)

Enviro light led bulb“, d’osde8info (Flickr)

Amb la il·luminació LED el consum és més baix, fins i tot que el de les bombetes de baix consum convencionals. Per exemple, per a obtenir el mateix grau d’il·luminació que el que amb una bombeta incandescent tradicional de 25W en tenim prou amb una bombeta LED de 2W, la qual cosa implica un estalvi de més del 90% a la factura de la llum en il·luminació. I, a més a més, a diferència del que passa amb les solucions de baix consum clàssiques basades en fluorescència, proporcionen el 100% de la llum des de l’instant que s’encenen, sense haver d’esperar un temps a que arribin al seu màxim rendiment lumínic. I també produeixen una llum més focalitzada, que s’aprofita molt més.

A diferència de les tecnologies basades en fluorescència, treballen sense problemes a baixes temperatures com les que hi pot haver a l’interior de cambres de refrigeració o a determinats llocs i èpoques de l’any a la intempèrie.

La intensitat de la llum es pot regular fàcilment mitjançant els dispositius de control adequats.

Poden subministrar llum de qualsevol color, triant els LED adequats (es pot obtenir qualsevol color amb els LED RGB), sense necessitat de filtres que provoquin disminució del rendiment lumínic.

No emeten radiació ultraviolada, la qual cosa comporta una reducció dels riscos per a la salut, ni tampoc infraroja, evitant així el deteriorament que altres solucions com la il·luminació halògena provocaven en els productes il·luminats per exemple en el seu ús en aparadors.

Les bombetes LED tenen una gran durabilitat i, com no utilitzen filaments, tenen també una alta resistència a cops i vibracions. Tampoc no disminueix la seva vida útil com en altres solucions pel fet d’haver-se d’encendre i apagar més o menys vegades.

I, arribat el cas, són de fàcil reciclatge, ja que no contenen mercuri ni altres materials tòxics com és el cas de les tecnologies basades en la fluorescència de les bombetes de baix consum clàssiques.

Pel que fa a la seva disponibilitat i al preu, avui en dia és poden trobar bombetes LED arreu i a uns preus molt assequibles.

Any nou, il·luminació nova!

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: