Revistes de divulgació de ciència i tecnologia

La revista trimestral Mètode, que des de l’any 1992 publica la Universitat de València  amb l’objectiu d’acostar la ciència a la societat, s’ha convertit en un referent de la divulgació científica que es fa en la nostra llengua per la seva trajectòria i la qualitat dels seus articles. Des de l’any 1999, de cada número, a part de la versió en paper, se’n posa una versió digital disponible d’accés lliure a la web de Mètode.

Portada del número 103 de la revista Mètode

Portada del número 103 de la revista Mètode

La revista Ciència, amb el subtítol de Revista catalana de ciència i tecnologia, de periodicitat mensual, dirigida i editada pel químic Ramon Peypoch, en va ser un digne precursor i una de les revistes pioneres de divulgació científica en català i alhora un símbol de resistència cultural i lingüística, més tenint en compte que va començar a publicar-se el 1926, durant la dictadura de Primo de Rivera que excloïa la llengua i la cultura catalanes de l’àmbit públic, i va estar publicant-se fins el 1933, moment en el qual el seu editor la va deixar per fer-se càrrec del diari La Publicitat. El 1980 se’n reprengué la publicació, iniciant una segona època de la revista que va arribar fins al 1991, del 1980 al 1986 sota la direcció de Joan Senent-Josa i del 1986 a l 1991 sota la direcció de F. Solé i Planas. A l’Hemeroteca Científica Catalana (HCC) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) estan disponibles en obert els 126 números de la revista: 1) Accés als 53 números de la primera època de la revista Ciència (1926-1933) 2) Accés als 73 números de la segona època de la revista Ciència (1980-1991).

Ciència. Revista catalana de ciència i tecnologia

Portada del número 1 de la revista Ciència

Pel que fa a la divulgació tecnològica en la nostra llengua, és de destacar el paper de la pionera revista Quaderns Tècnics, amb el subtítol de La tecnologia a l’abast, dirigida per Josep Arranz, que va publicar-se bimestralment des del novembre de 1985 fins el març del 1990. Malgrat la seva curta vida i les dificultats, si més no, Quaderns Tècnics va servir per demostrar, en un moment on no tothom ho tenia clar, que existia un espai per a les revistes de tecnologia en la nostra llengua. Per als que no l’hagueu coneguda i hi vulgueu fer un cop d’ull, podeu descarregar-vos en pdf des del dipòsit digital de documents de la UB els 27 números de Quaderns Tècnics.

Portada número 27 de Quaderns Tècnics

Portada del número 27 de la revista Quaderns Tècnics

Les revistes esmentades, Mètode, Ciència i Quaderns Tècnics, són una mostra de la bona feina que des del nostre àmbit lingüístic s’ha fet i s’està fent de divulgació de la ciència i de la tecnologia.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: