THEC64, o la resurrecció del Commodore 64

Commodore 64,

Commodore 64, “DSC_0606”, d’ArchNorway, Flickr

El Commodore 64, o simplement C64, va ser segurament un dels ordinadors personals més populars dels anys 80, ja que el seu teclat i les seves capacitats gràfiques i de so el feien excel·lir, especialment en l’àmbit dels jocs.

El programari lliure VICE (VersatIle Commodore Emulator) permet executar a un ordinador actual el programari que va ser desenvolupat per al Commodore 64 i per a d’altres ordinadors de 8 bits de l’empresa Commodore, com els també molt populars VIC20 o C128 i que està disponible per a les principals plataformes com Windows, Ubuntu (i altres distribucions GNU/Linux) i Mac.

VICE

Simulador del Commodore64, VIC20 i C128 al centre de programari de l’Ubuntu

Ara, a més dels emuladors, des del 2019, Retro Games Ltd fabrica el THEC64, una versió actualitzada del Commodore 64, amb l’aspecte de l’original, ports USB i HDMI, palanca de control (“joystick”) i 3 modes de funcionament: dos modes que emulen el Commodore 64 i el VIC20 i un tercer mode, Carrussel de jocs, que presenta els jocs disponibles i permet seleccionar el joc al que volem jugar.

THEC64 ve amb 64 jocs ja preinstal·lats, 62 del Commodore 64 i 2 del VIC20, entre els quals Attack of the Mutant Camels, Boulder Dash, California Games, Gridrunner, Hover Bovver, Iridis Alpha, Paradroid i Planet of Death. Se n’hi poden carregar d’altres des d’una memòria USB en els formats habituals utilitzats als emuladors (crt, d64, d81, g64, prg, tap, etc.).

Al vídeo següent podem veure la presentació de llançament del THEC64 que es va fer el 2019:

Cal no confondre el THEC64 amb el THEC64 Mini, un producte també de Retro Games Ltd però molt inferior al THEC64. Per exemple, la mida del THEC64 Mini és la meitat de la del THE64 que té la del Commodore 64 original, el teclat que incorpora el TECH64 funciona però el del TECH Mini és de decoració i cal connectar-ne un d’extern, amb el TECH64 Mini s’inclouen com en el TECH64 la palanca de control i el cable HDMI però no en canvi l’alimentador que en el cas del TECH64 Mini cal aconseguir a part.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: