Un tractament de la infecció per VIH amb l’immunogen de cèl·lula T HIVACAT (Vaccinologia mediterrània, 10/2021)

HIVACAT és el programa català per al desenvolupament de vacunes efectives contra el virus de la immunodeficiència humana (VIH). Liderat per l’Institut de Recerca de la Sida Irsi Caixa, el director científic de l’HIVACAT és Christian Brander. L’equip de Brander, en el marc de l’HIVACAT, identificà, en pacients amb VIH que tenien la capacitat de controlar espontàniament la infecció, quins epítops de VIH responien especialment els limfòcits T. D’aquesta identificació resultà la definició de l’immunogen de cèl·lula T HIVACAT, l’immunogen HTI, per al desenvolupament del qual en vistes a un cura funcional de la infecció per VIH, es creà AELIX Therapeutics. Aquesta setmana, en el marc de la Conferència sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes (CROI), que s’ha celebrat on-line a causa de la pandèmia de covid-19, Lucia Bailon et al. presentaven els resultats de l’assaig clínic AELIX-002 . En aquest assaig clínic, iniciat el juliol del 2017, i amb Beatriz Mothe com a investigadora principal, s’ha estudiat la seguretat i immunogenicitat de l’HTI administrat en forma d’ADN (DNA.HTI) o incorporat als vectors basats en la vaccínia modificada d’Ankara (MVA.HTI) o en l’adenovirus de ximpanzé modificat ChAdOx1 (ChAdOx1.HTI) en pacients seropositius per al HIV-1. En aquest assaig foren enrolats 45 participants, que foren dividits aleatòriament en un grup de tractament (30 participants) i un grup control (15 participants). El grup de tractament rebé cinc injeccions (tres primeres amb DNA.HTI, i dues posteriors amb MVA.HTI), seguides després de tres (dues amb ChAdOx1.HTI i una final de MVA.HTI). El grup placebo rebia vuit injeccions de vehicle. Uns i altres entraven després a una fase de 24 setmanes en les quals se’ls suspenia la teràpia antiretroviral combinada, tothora que se’ls feia una analítica continuada sobre el seu estat, interrompent l’estudi si la càrrega viral pujava de les 100.000 còpies/mL o si el comptatge de cèl·lules CD4+ baixava de 350/mL. Dels 45 pacients, 41 van poder entrar en la fase de suspensió de la teràpia antiretroviral. Dels 30 pacients que reberen el vaccí, 29 mostraren un augment de més del doble de les respostes de cèl·lula T específiques d’HTI, mentre que en cap d’ells es registraren efectes adversos. Dels 41 pacients que entraren en la fase sense antiretrovirals, només 1 del grup control se sostingué durant 22 setmanes, mentre que en el grup vaccinat la xifra arribà al 40%.

Can Ruti acull l’IrsiCaixa

L’assaig clínic AELIX-002: seguretat i immunogenicitat de vaccins basats en HTI

Aelix Therapeutics fou el promotor d’AELIX-002, un estudi adreçat a avaluar la seguretat i la immunogenicitat d’un règim heteròleg d’inici-estímul amb l’immunogen de cèl·lula T HIVACAT en persones infectades per VIH-1 de diagnòstic i tractament primerenc d’edats entre 18 i 60 anys. L’HTI era administrat bé en forma directa d’ADN (DNA.HTI) o inclòs en els vectors vírics MVA (MVA.HTI) i ChAdOx1 (ChAdOx1.HTI). El règim heteròleg era DDDMM, és a dir que s’administraria 0,5 mL de DNA.HTI a les setmanes 0, 4 i 8, per després continuar amb 0,5 mL de MVA.HTI a les setmanes 12 i 20. Després d’un mínim de 24 setmanes després de la cinquena injecció, hi seguiren tres més (CCM), és a dir a la setmana 0 i 12 injeccions de 0,5 mL de ChAdOx1.HTI, i a la setmana 24 una final de 0,5 mL MVA.HTI.

Aquest vaccí terapèutic té la finalitat d’ajudar les persones que viuen amb VIH a controlar la replicació vírica en absència de tractament antiretroviral, és a dir, que es tracta d’aconseguir una “cura funcional” de la infecció. L’HTI és un immunogen que cobreix les regions més vulnerables del VIH, identificades precisament en aquells pacients que mostren una capacitat espontània de control de la infecció. L’ADN d’HTI s’administra amb injeccions intramusculars, bé directament, o inserit en dos vectors vírics no-replicatius. En les vuit injeccions successives, el pacient sempre rep el mateix immunogen, però ho fa amb diferents preparats.

Iniciat en el 2017, AELIX-002 és un estudi de fase I, és a dir que té com a objectiu avaluar la seguretat i immunogenicitat d’un règim d’administració d’HTI en un nombre limitat de pacients. Els pacients seleccionats havien d’haver estat tractats amb teràpia antiretroviral combinada (cART) en els primers 6 mesos del diagnòstic. Hom començà amb un grup sentinella de 3 participants, 2 amb el vaccí actiu i 1 amb placebo. Com que l’estudi és a doble cec, ni el participant ni el metge no coneixen a quin grup pertany cada pacient. En la fase sentinella de l’estudi, tan sols s’enrolava 1 participant nou per dia. A les dues setmanes de l’inici de l’estudi, en confirmar-se l’absència de reaccions adverses de grau 3 o superior, ja començà el recrutament de la resta de la cohort, en blocs de tres pacients per dia. En cadascun dels dies, els tres pacients eren repartits a cegues en el grup tractat (2 pacients) i el grup placebo (1 pacient).

Quan els primers 15 participants havien arribat a la setmana 22, s’emeté un report de seguretat favorable, i l’estudi entrà en la fase B, en el decurs de la qual es recrutaren 30 participants addicionals.

A la setmana 32, s’oferí a tots els participants de continuar en una extensió de l’assaig clínic per avaluar la seguretat a llarg termini, la tolerabilitat i la immunogenicitat del tractament (fase C). En la fase C es feien les tres injeccions finals. Vuit setmanes després de la tercera d’aquestes injeccions, s’iniciava la interrupció analítica del tractament (ATI) d’antiretrovirals que durava, quan era possible, 24 setmanes. Conclosa l’ATI, els pacients retornaven a cART, i eren seguits encara durant 12 setmanes addicionals.

L’extensió de l’assaig clínic AELIX-002 més enllà de 24 setmanes

La fase d’extensió fou promoguda per la Fundación FLS de Lucha Contra el Sida, las Enfermedades Infecciosas y la Promoción de la Salud y la Ciencia. Aquesta extensió era oberta a aquells participants de l’AELIX-002 que, més enllà de 24 setmanes d’ATI, mantenien encara una virèmia inferior a 2000 còpies/mL. Durant 48 setmanes, els participants d’aquesta extensió són monitoritzats, de tal manera que l’ATI s’estén per un total de 72 setmanes. La finalització d’aquesta extensió és prevista per al juny del 2022.

L’assaig clínic AELIX-003: seguretat, tolerabilitat i immunogenicitat d’una combinació de vaccins amb un agonista de TLR7

L’AELIX-003 és promogut per Aelix Therapeutics en col·laboració amb Gilead Sciences, amb Jose R. Arribas López, del Hospital Universitario La Paz com a director. En l’actualitat, recruten o recrutaran participants l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i de Madrid, el Hospital La Princesa, el Hospital General Universitario Gregorio Marañón, Hospital Universitario Ramón y Cajal, Hospital Clínico San Carlos y Hospital Universitario La Paz.

AELIX-03 s’adreça a investigar la seguretat, tolerabilitat, immunogenicitat i eficàcia d’un règim que combina els vaccins HTI d’Aelix amb el vesatolimod (GS-9620), fàrmac de Gilead que actua com a agonista del receptor TLR7. Aquesta combinació hauria d’augmentar la immunogenicitat de l’HTI. Els participants del grup tractat rebran quatre injeccions CCMM (les dues primeres de ChAdOx1.HTI i les dues posteriors de MVA.HTI). El vesatolimod serà administrat per via oral. Els participants del grup placebo rebran quatre injeccions de vehicle i un comprimit sense el vesatolimod.

En total, hi ha previst l’enrolament de 57 participants, i l’estudi conclouria abans de Nadal del 2022. Cadascuna de les quatre injeccions es faria a intervals de 12 setmanes. El vesatolimod seria administrat després, amb una freqüència de dues setmanes, fins a la setmana 46 (10 dosis).

Com a criteris d’inclusió es demanen persones que visquin amb el VIH havent iniciat l’ART en els primers 6 mesos de la data estimada de contagi, i que hagin assolit la supressió virològica durant un mínim d’1 anys abans de l’enrolament. El període 1 de l’estudi, de 48 setmanes, es manté l’ART. En el període 2, de 24 setmanes, se suspendrà l’ART, i es monitoritzarà l’evolució de la càrrega viral i del comptatge de cèl·lules CD4. En el període 3, de 12 setmanes, es recuperarà l’ART.

Lligams:

A placebo-controlled ATI trial of HTI vaccines in early treated HIV infection. Lucia Bailon, Anuska Llano, Samandhy Cedeño, Miriam B. Lopez, Yovaninna Alarcón-Soto, Pep Coll, Àngel Rivero, Anne R. Leselbaum, Ian McGowan, Devi SenGupta, Bonaventura Clotet, Christian Brander, Jose Molto, Beatriz Mothe, for AELIX-002 Trial Group. Abstract number: 161. 2021 Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI).

Safety and Immunogenicity Study of DNA.HTI, MVA.HTI and ChAdOx1.HTI in HIV-1-positive Patients (AELIX-002). ClinicalTrials.gov Identifier: NCT03204617

Study to Assess the Safety and Durability of Viral Control Beyond 24 Weeks of Analytical Treatment Interruption After the Administration of Candidate HIV-1 Vaccines DNA.HTI, MVA.HTI and ChAdOx1.HTI or Placebo in Early Treated HIV-1 Positive Individuals (ATI Extension of AELIX-002 Study). ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04385875

Safety, Tolerability and Immunogenicity of MVA.HTI and ChAdOx1.HTI With Vesatolimod in HIV-1 Positive Patients (AELIX-003). ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04364035

AELIX Therapeutics.

Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: