Les nostres comparances. Eugeni S. Reig, l’amic de les paraules, publica un extens recull de modismes

 

Enric Valor va dur a terme una important tasca de revitalització i dignificació del valencià, tant a través de la seua obra literària com de la gramatical i lexicogràfica. I entre els aspectes que calia preservar destacava l’ús de modismes i comparacions, perquè «en ells el geni de la llengua s’hi manifesta tant o més encara que en la seua morfologia o en la sintaxi». I pel que feia a les comparacions, Valor insistia en el fet que «cada poble, cada país, hi ha posat el seu segell peculiar, el seu geni, la seua manera d’entendre les substàncies, les qualitats, les relacions…». I és per això, assegurava, que el poble valencià «ha creat una gamma de locucions comparatives, plenes de justesa moltes, d’altres claríssimes gràfiques i quasi totes, sadollades de gràcia popular autèntica».

Ara bé, si Enric Valor encara podia constatar l’ús viu d’una ampla sèrie de comparances, també és cert que els canvis econòmics, culturals i sociolingüístics dels darrers cinquanta anys posen en perill el «geni de la llengua», i és per això que ens hem d’esforçar en mantenir-lo.

I això, senzillament, és el que ha fet Eugeni S. Reig al llarg de tota la seua trajectòria com a lingüista, treballar per a conservar vives paraules i locucions genuïnes del valencià de sempre, i fins i tot algunes que havien sigut oblidades i marginades pels diccionaris convencionals. Així, el 1999 presentava l’obra Valencià en perill d’extinció, recull lexicogràfic de 1440 paraules i locucions en risc de desaparició, i posteriorment, Les nostres paraules (2008) i Elvalencià de sempre (2015), llibres que mantenen idèntics objectius: que els valencians «coneguen el nostre lèxic tradicional i l’incorporen al seu llenguatge quotidià», plantejaments ben ambiciosos, però absolutament necessaris per a conservar en l’actualitat un valencià digne i potent.

Paral·lelament a aquestes obres, Eugeni S. Reig ha treballat en un altre projecte –ara ja una realitat-, l’elaboració d’un ampli recull de comparances, una tasca a la qual ha dedicat milers d’hores d’investigació, buidatge de desenes d’obres i de redacció que l’han ocupat des del 2005 fins al 2019, i que ha donat com a resultat la recopilació de 3.500 modismes comparatius d’igualtat, de superioritat i d’inferioritat.

Com a novetat, l’obra es presenta en format digital, gràcies a la col·laboració de Softvalencià i Rodamots, plataformes en les quals Reig ha col·laborat abundantment des de la seua etapa com a coordinador d’InfoMigjorn, i ha estat desenvolupada per Pere Orga. S’ha de dir que la cerca és molt intuïtiva perquè permet accedir-hi escrivint tota la comparança o només una paraula, i fins i tot una lletra. Pel que fa al contingut de cada entrada, Reig ofereix informació del significat de la comparança, dels reculls o diccionaris que l’han recollida anteriorment i, com a complement, abundants notícies i citacions d’obres literàries que l’han usada.

Evidentment, són molts els avantatges d’una publicació d’aquestes característiques, com ara la rapidesa en l’accés o que permetrà a l’autor afegir noves entrades, que podreu trobar cercant el seu títol, Les nostres comparances, des de qualsevol navegador. No obstant això, seran molts els usuaris que els agradaria llegir el llibre en format de paper. Tant de bo alguna editorial o institució se’n fera càrrec.

Siga com siga, estem davant d’una altra obra fonamental d’Eugeni S. Reig, l’amic de les paraules, continuador del llegat d’Enric Valor, una obra elaborada des de l’estima a la llengua, amb la voluntat de preservar el «valencià de sempre», en la qual ha «treballat com un descosit» i «amb més paciència que un mestre d’escola». Segur que l’autor es troba ben satisfet pel treball dut a terme i «més alegre que una festa de carrer».

Les nostres comparances

Publicat a Saó, 473 Octubre, p. 58. Octubre 2021

L’interés per la llengua dels valencians

Professor de valencià; professor col·laborador de la UOC; interessat en la història de la llengua catalana, referida especialment al País Valencià.

Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: