La biodiversitat marina de Barcelona (Biologia mediterrània, 22/2022)

Ahir tenia lloc l’acte de presentació de la nova capa de peixos de l’Atles de la Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta contribució sobre la biodiversitat marina del litoral barceloní ha estat possible gràcies a la plataforma ciutadana MINKA, que coordina Jaume Piera, investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

La mar que banya Barcelona acull un centenar d’espècies de peixos

MINKA, un exemple de participació ciutadana en la ciència

La plataforma MINKA permet als usuaris de registrar les seves observacions submarines. Hi són registrades 90 persones, que han comunicat un total de 59.990 observacions. Cada observació és validada pel personal investigador, encapçalat per Jaume Piera, responsable del grup de recerca de sistemes d’informació participatius d’ambient i de sostenibilitat, integrat en el Departament d’Oceanografia Física i Tecnològica de l’Institut de Ciències del Mar (organisme del Centre Superior d’Investigacions Científiques).

La sorella del sud (“Caranx crysos”) és considerada espècie invasora al litoral barceloní. La distribució originària de l’espècie eren les costes de l’Atlàntic oriental, des del Senegal fins a Angola, i les de l’Atlàntic occidental, des de Nova Escòcia fins al Brasil.

Les observacions validades del MINKA són accessibles per a tots els usuaris de la plataforma. Alhora, són pujades a la Infraestructura Mundial d’Informació en la Biodiversitat (GBIF).

L’anfós (“Epinephelus marginatus”) és una espècie també present en el litoral de Barcelona

Quatre anys d’observacions per completar la nova capa de peixos de l’Atles Municipal de Biodiversitat

En el marc del projecte MINKA s’ha treballat en la iniciativa UrbamarBio, compartida amb Anèl·lides, associació de serveis ambientals marins. L’abast d’UrbamarBio és el litoral de Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona.

Una altra iniciativa en la que participa MINKA és la BioMARató, compartida amb Anèl·lides, Cos4Cloud, MINKE, Plàncton Diving i Xatrac.

Tant a UrbarmarBio com a la BioMARató es realitzaren sortides d’esnòrquel i de submarinisme al llarg de quatre anys, que ara forneixen dades a la capa de peixos de l’Atles Municipal de Biodivrsitat.

Més de cent espècies de peixos censades al litoral de Barcelona

Des del Llobregat al Besòs, la nova capa de peixos de l’Atles de Biodiversitat de Barcelona inclou més d’un centenar d’espècies diferents. En aquesta llista apareixen espècies invasores com la sorella del sud (Caranx crysos) i espècies protegides com els cavallets de mar (Hippocampus hippocampus, H. guttulatus). També hi ha espècies com el reig (Umbrina cirrosa), l’anfós (Epinephelus marginatus) o el tallahams (Pomatomus saltatrix).

La xifra assolida d’espècies observades demostra la potència de campanyes sistemàtiques d’observació ciutadana en comparació amb les dades derivades de competicions de fotografia submarina.

Lligams

Les platges de Barcelona acullen un centenar d’espècies de peixos, algunes invasores, notícia a la pàgina web de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

Atles de la Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona.

MINKA, plataforma de ciència ciutadana liderada per l’ICM-CSIC.

– Global Biodiversity Information Facility (GBIF).

Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: