Vaccins contra el càncer (Oncologia mediterrània, 19/2024)

Hom calcula que el 13% dels casos de càncer són deguts a infeccions. Una part no menyspreable d’aquestes infeccions disposen de vaccins, com és el cas de la infecció pel virus del papil·loma humà (HPV) o pel virus de l’hepatitis B (HBV). Anne Meiwald, futbolista del Watford F.C., i membre de la consultora global de la salut Adelphi Values, és l’autora corresponsal d’un article que apareix avui al Journal of Medical Economics en el que fan una estimació de la càrrega global i de l’impacte econòmic de la mortalitat per càncer que es podria previndre amb aquests vaccins. El primer autor de l’article és el farmacèutic Goran Bencina, del Center for Observational and Real-World Evidence, de MSD, amb seu a Madrid. Bencina et al. es fixen en cinc formes de càncer que es podrien previndre amb vaccins: de cavitat oral, de fetge, de laringe, de coll d’úter i orofaringi. Disgreguen les dades de l’Institute for Health Metrics Evaluation (IHME) per cadascuna de les regions de l’OMS: Africana, Mediterrània Oriental, Europea, Amèriques, Àsia Sud-Occidental-Pacífic i Pacífic Occidental. Estimen les morts i els anys de vida perduts que es podrien previndre amb una vaccinació universal. Les dades del Banc Mundial els serveixen per traduir els anys de vida perduts en producte interior brut. Amb una anàlisi de sensibilitat comproven la robustesa de la llur anàlisi. També contemplen un escenari de futur en l’entrada en circulació de vaccins contra el virus d’Epstein-Barr que ara es troben en desenvolupament. Bencina et al. calculen que en el 2019 hi hagué 465.740 defuncions per càncer que es podrien haver previngut amb vaccins, amb un impacte global de 14.171.397 anys de vida perduts, i una pèrdua econòmica de 106.300 milions de US$. L’anàlisi de sensibilitat calculà un rang de defuncions d’entre 403.025 i 582.773. Si hom hagués disposat de vaccins contra l’EBV, el nombre de defuncions pujaria en 159.723 morts addicionals, amb un impacte econòmic de 32.400 milions de US$. Bencina et al. consideren que cal prioritzar la cobertura vaccinal contra l’HPV i l’HBV.

Bencina et al. han estimat la proporció de l’impacte econòmic dels càncers associats al virus del papil·loma humà i al virus de l’hepatitis B en les diferents regions del món.

Una recerca finançada per Merck Sharp & Dohme LLC

Bencina et al. declaren que aquest treball fou finançat per Merck Sharp & Dohme LLC. Bencina i Edith Morais són empleats de Merck & Co. Sundström ha rebut ajuts de recerca i encàrrecs de consultoria amb Merck/MSD. Edward Olivier, Meiwald, Robert Hughes i Georgie Weston són empleats d’Adelphi Values, i fan feina de consultors per a MSD.

Els revisors de l’article van rebre honoraris del Journal of Medical Economics per la seva tasca.

L’estudi fou concebut i dissenyat per Bencina i Weston. Meiwald, Weston i Sundström supervisaren l’estudi. Weston, Hughes, Meiwald i Oliver realitzaren l’anàlisi, visualització i interpretació de dades, i revisaren la bibliografia. Oliver va fer l’esborrany de l’article, amb la supervisió de Weston i Meiwald.

Els autors agraeixen a Elizabeth Goodman i a Julia A. Schillinger, de Merck & Co, pels seus comentaris durant la redacció de l’article.

L’anàlisi fou objecte d’una comunicació al 2023 ASCO Annual Meeting.

L’article fou tramès al JMD el 12 de març del 2024, i fou acceptat el 30 d’abril, i publicat provisionalment el 9 de maig.

Càncer i vaccins

El càncer és la segona causa global de mort. La incidència anual de càncer puja a 19,3 milions de casos nous, segons dades del 2020, que es traduïren en una mortalitat de 10 milions. A Europa el cost anual del càncer s’estima en 199.000 milions d’€, dels quals 50.000 milions es corresponen a la mortalitat prematura. Als Estats Units el càncer té un impacte econòmic negatiu corresponent a l’1,8% del PIB. Bona part de la pèrdua de productivitat associada al càncer deriva de la mortalitat per càncer.

Val a dir, però, que les infeccions són al darrere de tan sols el 13% dels casos de càncer. No obstant, pel volum que representen les neoplàsies, la prevenció de les infeccions té un gran impacte. Actualment hom disposa de vaccins altament efectius contra el virus del papil·loma humà (HPV) i el virus de l’hepatitis B (HBV). Tot i amb tot, la baixa cobertura vaccinal, fan que l’HPV i l’HBV siguin darrere d’una gran nombre de casos de càncer.

El càncer de coll d’úter és el quart tipus de càncer més comú en dones. La taxa de mortalitat en el 2020 s’estima en 341.831 defuncions (13,3 defuncions per cada 100.000 dones). En més del 90% dels casos el càncer de coll d’úter és causat per una infecció persistent per HPV. La majoria de morts per càncer de coll d’úter passen a països de renda mitjana baixa, amb una alta taxa de mortalitat a l’Àfrica Oriental i Central. La cobertura vaccinal per HPV s’estima en un 12%, encara que la xifra puja al 42% en països de renda alta. Gràcies en part als vaccins anti-HPV i també als triatges preventius en els darrers 30 anys la incidència de càncer de coll d’úter s’ha reduït a la meitat en els països de renda alta; alhora, la millora del tractament ha reduït la taxa de mortalitat. A més, el vaccí anti-HPV ajuda a previndre altres tumors causats pel virus (anals, penils, vulvars, vaginals, i de cap i coll).

L’HBV és darrere d’un terç dels casos de càncer hepàtic. En el 2020 la mortalitat global per càncer hepàtic pujà a 830.200, amb unes taxes especialment altes a l’Àsia Oriental i al Nord d’Àfrica. En el 2040 la xifra podria elevar-se a 1,3 milions de morts anuals.

Hi ha d’altre virus oncogènics en les poblacions humanes: el virus de la immunodeficiència humana (HIV), l’herpesvirus humà 8 (HHS-8), el virus d’Epstein-Barr (EBV), etc. Ara bé, hom no disposa actualment de vaccins efectius contra aquests virus. Sí que hi ha vaccins en desenvolupament contra l’EBV, que és al darrera d’un nombre de casos de càncer nasofaringi, d’estómac, de limfoma de Hodgkin o de limfoma de Burkitt. En fases encara més inicials es troben vaccins contra l’HIV i l’HHS-8.

Bencina et al. centren l’anàlisi en els casos de càncer deguts a HBV i a HPV.

Un model de salut i d’economia

Bencina et al. han desenvolupat un model de salut-economia per estimar els costos indirectes deguts a la mortalitat prematura per càncers relacionats amb infeccions per HPV i HBV que es podrien haver previngut amb els vaccins actualment disponibles. Els costos econòmics comptabilitzats són els deguts a una pèrdua de productivitat per a la societat, cosa que no contempla altres aspectes de capital humà. La pèrdua de productivitat consisteix en una pèrdua d’ingressos arran d’una mort prematura. Bencina et al. no contemplen els costos directes (tractament, etc.), ja que els pacients tan sols entrarien en el model una vegada ja difunts.

El model se situa en l’any 2019 pel que fa al càlcul de l’esperança de vida.

La població consisteix en persones que moriren de cinc tipus de càncer en cadascuna de les sis regions sanitàries mundials. Els cinc tipus de càncer considerats foren el de cavitat oral (HPV), orofaringi (HPV), hepàtic (HBV), laringi (HPV) i de coll d’úter (HPV). Deixen fora de l’anàlisi els càncers penils i anals (vinculats en part a HPV) perquè la base de dades de l’IHME no els contempla. De tota manera, els tipus considerats cobreixen el 90% dels casos de càncer atribuïbles a HPV.

El Global Burden of Disease (GBD) de l’IHME calculà per al 2019 el nombre de morts i d’anys de vida perduts. En el GBD participen més de 9.000 investigadors de 162 països diferents.

El model de Bencina et al. utilitza fraccions atribuïbles per a cada tipus de càncer, extretes de la literatura mèdica. La fracció d’atribució va del 90% del càncer de coll d’úter a l’1-5% del càncer de laringe o a l’1-3% del càncer oral.

La consistència interna del model fou avaluada amb la comparació dels resultats obtinguts amb les dades originals.

L’anàlisi determinista de sensibilitat considerà la variació d’entrades com ara el nombre de morts, els anys de vida perduts, els factors d’atribució i el PIB per càpita.

L’escenari d’un vaccí aprovat contra l’EBV fou contemplat pel que fa al càncer nasofaringi, d’estómac, limfoma de Hodgkin i limfoma de Burkitt. Amb aquests quatre tipus de càncer hom abasta el 99% de casos de càncer atribuïbles a l’EBV.

Un altre escenari considerat fou el de restringir les pèrdues de productivitat als anys de vida perduts abans de la jubilació. Són, doncs, anys perduts de vida productiva.

465.740 casos de càncer

Bencina et al. estimen que en el 2019 hi hagué 465.740 morts per càncer que es podrien haver evitat potencialment amb vaccins contra l’HBV o l’HPV. Això equival a 14.171.397 anys de vida perduts. L’impacte econòmic resultant seria de 106.300 milions d’US$.

La mortalitat més gran s’observa a la Regió Pacífica Occidental. La regió amb una mortalitat més baixa és la Mediterrània Oriental. Europa i les Amèriques són les regions amb major impacte econòmic. Val a dir que a Àfrica i a la Mediterrània Oriental la mortalitat es produeix a una edat més temprana, de manera que l’impacte en anys de vida perduts és més considerable.

El càncer de coll d’úter té un impacte de 251.846 morts i 71.900 milions d’US$. La suma del càncer de coll d’úter i de càncer hepàtica abasta el 95% de la mortalitat i el 96% d’anys de vida perduts. El càncer de laringe associat a HPV té un impacte de 2.472 morts i 1.200 milions d’US$.

L’impacte del càncer de coll d’úter es deixa notar especialment al Pacífic Occidental i al Sud-Est Asiàtic. Proporcionalment l’impacte és superior a les Amèriques.

El càncer de cap i de coll associat a HPV té un impacte de 23.397 morts i 9.930 milions d’US$. El major pes es concentra al Sud-Est Asiàtic i a Europa.

El càncer hepàtic associat a HBV té un impacte de 190.496 morts i 24.400 milions d’US$. El major impacte es concentra al Pacífic Occidental.

Les anàlisis de sensibilitat determinístiques estableixen per la mortalitat per càncer prevenible amb vaccins un rang de 403.025-495.330 defuncions.

La introducció d’un vaccí efectiu contra l’EBV hauria estalviat en el 2019 159.723 morts, amb un impacte econòmic positiu de 32.400 milions d’US$. En gran mesura això es deuria a una reducció en el nombre de casos de càncer d’estómac.

La consideració dels anys de vida productiva reduiria en un 82% l’impacte econòmic del càncer vinculat a l’HPV i l’HBV.

Recomanacions

La vaccinació contra l’HPV i l’HBV redueix la mortalitat prematura per càncer i les altes pèrdues de productivitat que s’hi associen. Cal no oblidar que en el 2019 hi havia 296 milions de persones amb infecció crònica per HBV, moltes d’elles sense diagnòstic. La vaccinació contra l’HBV es concentra en la població infantil de manera que els efectes trigaran en observar-se.

La vaccinació de noies menors de 17 anys contra l’HPV reduí en aquesta cohort a Suècia la incidència de càncer de coll uterí en un 90% en els 11 anys següents. Com abans es generalitzi aquesta vaccinacions abans es veuran els resultats a escala global. En el 2019 la taxa de vaccinació global en noies era del 15% i en nois era del 4%. Una vaccinació que no discrimini per gènere ajudaria a reduir la incidència de casos de càncer de cap i coll en homes.

Una bona cobertura vaccinal contra l’HBV i l’HPV ajudaria a no dependre tant del triatge invasiu, alhora que reduiria la despesa associada a la morbilitat i al tractament.

Bencina et al. són conscients d’algunes limitacions del model, com per exemple no considerar-hi factors sociodemogràfics o aspectes relacionats amb el mercat de treball. Tampoc no s’hi considera l’impacte econòmic de la morbiditat o de l’etapa final de vida.

Bencina et al. conclouen que la vaccinació contra l’HBV i l’HPV s’hauria de considerar com un investiment a llarg termini. Recerques addicionals podrien ajudar en l’anàlisi de cost-benefici.

Lligams:

Global burden and economic impact of vaccine-preventable cancer mortality. Goran Bencina, Edward Oliver, Anne Meiwald, Robert Hughes, Edith Morais, Georgie Weston, Karin Sundström. J. Med. Econ. (2024)

Global Burden of Disease.

Arxivat a Ciència i Tecnologia

Podeu escriure el vostre comentari aquí:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.