El rei savi

"Fort Carré Well B/W", de YeenoghuAntigament, a la llunyana ciutat de Wirani hi havia un rei que era puixant i alhora sapient. I era temut per la seva vigoria i estimat per la seva saviesa.
Al cor d’aquella ciutat hi havia un pou d’aigua fresca i cristal·lina del qual bevien tots els ciutadans, fins el rei i els seus cortesans, car no n’hi havia d’altre.
Una nit, mentre tothom dormia, entrà una bruixa a la ciutat i abocà al pou set gotes d’un estrany líquid, i digué:
-D’ençà d’aquest instant, aquell qui begui d’aquesta aigua esdevindrà boig.
L’endemà, tots els habitants, llevat del rei i el seu camarlenc, begueren del pou i esdevingueren folls, tal i com la bruixa ho havia predit.
I durant tot el dia, pels carrers estrets o a les places de mercat, la gent no feia altra cosa que xiuxiuejar-se a l’oïda:
-El rei és boig. El nostre rei i el seu camarlenc han perdut la raó. Certament, no podem ser pas regits per un rei boig. Cal destronar-lo.
Aquell vespre el rei ordenà que li omplissin una copa d’or d’aigua del pou. I quan li fou portada, en begué llargament i la passà al camarlenc perquè també en begués.
I en aquella llunyana ciutat de Wirani hi hagué molta exultació, car el rei i el seu camarlenc habien recobrat la raó.

Gibran Khalil Gibran

El relat anterior, El rei savi, de Gibran Khalil Gibran (Líban 1833 – New York 1931), forma part d’El Foll, la traducció al català del seu llibre “The Madman” (1918).

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: