14 comments on “Els camps de concentració a Espanya
 1. josep112 ha dit:

  Jo us recomano també el llibre “D’un temps sense esperança” de Ramón Gasch (co-autor de “Bon cop de falç”). El llibre és un estudi de les vivències del pare de l’autor, fill de Santa María de Palautordera (Palau), a la presó de San Marcos (León)

 2. Maria Boix ha dit:

  És vergonyós que no s’hagin buscat tots aquests cadàvers ni s’hagin jutjat tots aquests crims. Ja tenien raó els que deien que la vida dóna moltes voltes, tornem a tenir els assassins governant i no han evolucionat gaire. Quant trigarà a tornar a començar el malson?

  • Oriol López ha dit:

   El fet que els crims quedin impunes, anima els criminals a repetir-los. Totalment d’acord amb tu: és vergonyós. Gràcies pel teu comentari, Maria.

   • Maria Boix ha dit:

    De res, és un tema que m’indigna pel perill que correm. Si s’hagués fet, ara aquesta gent no crec que fos al govern, el que no entenc és com la gent ha oblidat tan ràpidament tot el que va passar. Gràcies a tu pels blocs.

 3. josep112 ha dit:

  Maria: a propòsit del que comentes, hi ha una frase de George Santayana, (poeta i filòsof nascut a Espanya, però educat i format als Estats Units) que seria bo que tothom (i quan dic tothom vull dir tothom) recordés: “Aquells que volen oblidar els errors de la història, estan condemnats a repetir-los”

 4. Maria Boix ha dit:

  Gràcies Josep. Des que vaig fer la primera classe d’història que no he entès de què servia veient com han les coses al llarg dels segles. Per a mi, no es tracta d’oblidar errors, crec que seria millor tenir-los ben presents i fer correccions per no tornar-hi a caure. Deu ser la condició humana que és destructiva…

 5. Núria ha dit:

  No tan sols a Castuera, el meu avi va estar en tres camps de concentració: un prop de Saragossa que era un campament i no sempre estava al mateix lloc, després el van portar més amunt de Pamplona on allà si que ja era de construcció i, per últim, va passar-ne per un molt més al nord. Sento no poder posar els llocs exactes, no recordo com es deien, fa molts anys que m’ho va explicar.
  La gent ha de saber això, tot el que realment va passar en aquella guerra i obrir els ulls.

  • Oriol López ha dit:

   Sí, efectivament, Núria, tal i com dius, Castuera tan sols n’era un dels molts camps de concentració franquistes. Moltes gràcies per la teva aportació i per comentar.

 6. J. Arasa ha dit:

  Molt interessant també el treball “Historia del campo de concentración de Miranda de Ebro 1937-1947” de José Angel Fernandez Lopez. Veure l’apunt del blog El Barrinaire sobre els camps de concentració franquistes http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/60939 on es parla dels diferents camps de concentració existents a Catalunya.

  • Oriol López ha dit:

   Gràcies per aportar-nos aquesta interessant referència sobre els camps de concentració que els franquistes van instaurar a Catalunya.

 7. laia anton martinez ha dit:

  Gràcies per l’article. El meu avi el van portar el camp de concentració de Cerro Muriano(Cordova). Previament havia estat en els Camps d’Argeles….tota una joventut lluitan en contra del feixisme.

  Gràcies.

  Laia

  • Oriol López ha dit:

   I ara, els hereus ideològics del dictador estan esborrant-ne tots els vestigis i diuen que ens ho hem inventat i ens diuen nazis a nosaltres. Gràcies a tu pel teu testimoni, Laia.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: