Geòrgia, la ibèria oriental

Adaptat del mapa "Ptolemaic Empire, 200 BC", de www.worldhistorymaps.info

S’han trobat moltes relacions entre l’iber, el basc i totes les llengües de l’antiga Ibèria Oriental. Les similituds i coincidències han estat moltes, i s’han fet diverses experiències de traducció com les esmentades a la revista científica Iberya, que s’edita a Geòrgia (Mar Negre). Un exemple: blat en basc és gar-a-gar, en iber oriental o georgià és gar-i, en iber és gar, i en català, per designar el feix de cereals encara diem gar-ba. La bibliografia consultada ens parla de les possibles migracions dels pobles de la Ibèria Oriental cap a Euskadi o cap a Ibèria. Alguns lingüistes han vist moltes similituds fonètiques entre les diverses llengües ibèriques i el fet que els dos territoris portessin el mateix nom. L’antiga Ibèria Oriental havia estat en el territori que avui coneixem com a Geòrgia, i la llengua georgiana és la més propera al basc-iber. Els romans van seguir anomenant Geòrgia com a Ibèria Oriental, distingint-la així de l’occidental o peninsular. […] Precisament, els jonis de Milet, que havien tramès en part el seu alfabet als ibers peninsulars, és a la Ibèria Oriental on havien format colònies, molt abans d’establir-se a Empúries. […] En els diccionaris i enciclopèdies antics, iber/-a, sempre té la següent definició: pertanyent a qualsevol d’aquestes dues nacions on habitaven els ibers, referint-se a les dues Ibèries. […] L’estret que uneix el Mediterrani amb el Mar Negre era Helesponto i,realment, era un bon camí per anar des d’una Ibèria cap a l’altra. […] El 1909 E. Philipon va relacionar l’origen dels ibers occidentals amb el dels ibers caucàsics, en considerar les migracions que es van produir d’ibers asiàtics cap a la Ibèria pròpiament dita durant l’etapa final de l’Edat del Bronze.

Autor: Frederic Santaeulària

El text anterior està conformat per uns fragments extrets del llibre Cultura i llengua ibèrica (2006), de Frederic Santaeulària. Sovint, quan parlem d’ibèria, ens ve al cap la ibèria de la península ibèrica, però cal recordar, com s’explica en el text anterior, que hi havia dues ibèries: la ibèria occidental, que coincidiria aproximadament amb els Països Catalans continentals, i la ibèria oriental, que coincidiria amb el que avui és la Geòrgia ex-soviètica.

Més sobre els ibers

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Geòrgia, la ibèria oriental
  1. Tomàs ha dit:

    És molt curiós el tema de llengües com el Basc i que després de tants anys i de tants estudis encara no se sàpiga amb total certesa d’on prové. Hi ha parts de la història que resten enterrades sota el pes dels anys i no hi ha manera de desentrellar-ne la veritat.

    • Oriol López ha dit:

      Jo crec que passa fonamentalment perquè hi ha massa interessos polítics que interfereixen en l’esclariment d’aquest tema. Gràcies per comentar, Tomàs.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: