ELIZA, la psicoterapeuta cibernètica

ELIZA és un programa informàtic que ja té uns anys, desenvolupat per Joseph Weizenbaum (1923-2008) al MIT, entre els anys 1964 i 1966, que permet mantenir una mena de xat de text en anglès en el qual el programa analitza el que diu el presumpte pacient, cercant-hi determinats patrons i paraules, i responent simulant una sessió a l’estil de les del psicoterapeuta Carl Rogers.

Tot i ser una de les primeres experiències que es van fer en el processament automàtic del llenguatge natural, el programa estava tan ben fet que moltes persones que el provaven pensaven, almenys durant els primers moments de la interacció,  que realment estaven interaccionant amb una persona.

Una de les estratègies que utilitza el programa quan, analitzada la frase que se li adreça, no és capaç de trobar cap patró conegut amb resposta prèviament prevista és contestar reformulant la frase que se li ha adreçat de manera que faci l’efecte que es tracta d’una demanda d’aclariment o d’una reflexió sobre la mateixa.

A la pàgina del programador Charles Hayden hi podeu trobar una implementació d’ELIZA en java (a la qual correspon la imatge següent) que podeu utilitzar per xatejar amb aquesta psicoterapeuta cibernètica i, de pas, practicar una mica l’anglès. Si hi accediu, en funció de la configuració de la seguretat del vostre navegador, segurament us apareixerà una finestra demanant-vos permís per executar el programa.

ELIZA, captura de pantalla de web de Charles Hayden

ELIZA, captura de pantalla de web de Charles Hayden

En Charles Hayden ens subministra també, a l’esmentada pàgina, accés al codi font de la seva implementació d’ELIZA, per si sou programadors i/o us interessa el món de la programació i voleu fer-hi un cop d’ull.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “ELIZA, la psicoterapeuta cibernètica
  1. Julian ha dit:

    Reblogged this on Para mis amigos… Blog and commented:
    Interesante, así sea para practicar el inglés…
    Interesant…encara que sigui per practicar l’anglés

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: