L’ofici d’editor, segons en Joan Sales

Per a mi, fer d’editor és ajudar -molt humilment, esborrant-se en l’anonimat- els autors a perfeccionar les seves obres, a fer-les sobretot llegívoles, que vol dir a fer-les triomfar. Obres excel·lents, plenes de coses de primeríssim ordre, fracassen de vegades pels motius més secundaris: perquè estan desordenades i resulten de mal llegir, perquè hi ha capítols superflus, perquè l’argument general no queda prou ben travat, etc. Totes aquests falles, merament mecàniques i externes, haurien pogut ser subsanades a temps si l’editor les hagués advertides a l’autor, a temps, és a dir, abans de publicar-se.
Joan Sales

Joan Sales, la ploma contra el silenciEl text anterior correspon a un fragment d’una carta de Joan Sales (1912-1983) dirigida a Ramona Via el 12 d’abril de 1965, citada al llibre Joan Sales, la ploma contra el silenci (2012), de Marta Pasqual, que ens descobreix la dimensió d’editor, adaptador i traductor de l’autor d’Incerta Glòria.

En Joan Sales va tenir un paper de primeríssim ordre en la recuperació de la lectura en català, tant des de l’exili com després, retornat a una Catalunya encara sota el règim franquista.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: