Les mòmies

Mòmies egípciesL’estudi científic de les mòmies aporta tota una sèrie de dades fonamentals per conèixer l’època en la qual van viure: com eren les persones reals, més enllà del que ens diuen els documents que ens n’han arribat, quines malalties van patir, quines relacions de parentiu tenien, etc.

Les tècniques emprades han anat evolucionant  des dels primers temps en els quals es desembolcallaven per estudiar-les, amb la qual cosa es malmetien, fins a l’actualitat que es fan servir tècniques no destructives com els raigs X i la tomografia computada, o l’anàlisi de mostres d’ADN.

Malauradament, moltes mòmies, per diverses raons, no han arribat als nostres dies .

Fins principis del segle XX, hi havia a occident qui pensava que les mòmies tenien propietats medicinals, amb la qual cosa moltes es van destruir per utilitzar-les per a la preparació de remeis.

A partir del segle XIX, cada cop hi havia més europeus acomodats que anaven a Egipte a fer turisme i que s’emportaven a la tornada a casa una mòmia de record. Alguns col·leccionistes particulars tenien les mòmies en condicions de conservació deplorables. A això s’afegia que molts cops no podien resistir la temptació de desembolcallar-les, amb la qual cosa s’acabaven de fer malbé.

Desembolcallar una mòmia es va convertir aviat en un espectacle pel qual s’arribava a cobrar entrada i un esdeveniment social al qual es solien a convidar les amistats i les personalitats del lloc.

Font: Treball Recerca sobre mòmies, de Vicent Oeters, publicat al llibre Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna (2012).

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: