El sisè sentit

5 de 7, Castellers d'Esplugues, 2013, Flickr

5 de 7, Castellers d’Esplugues, 2013, Flickr

Quan diem que algú té un sisè sentit, parlem de quelcom d’extraordinari perquè considerem, erròniament, que tots tenim només 5 sentits: la vista, l’oïda, el gust, l’olfacte i el tacte.

Però és fals que en tinguem només 5, de sentits. Als cinc esmentats caldria afegir-ne, com a mínim, aquests 4:

– El sentit de l’equilibri, que ens permet, des de poder caminar sense caure fins a fer castells com el de la imatge, i que ens el proporcionen uns òrgans ubicats físicament a prop dels òrgans de l’oïda.

– El sentit de la propiocepció, que ens permet de conèixer la posició de les diferents parts del nostre cos, i que ens el proporcionen diferents terminacions nervioses distribuïdes arreu del cos.

– El sentit del dolor, que ens permet de reaccionar i protegir-nos de situacions que posen en perill la nostra integritat física.

– El sentit de la termocepció, que ens permet de percebre la temperatura de les diferents parts del nostre cos i ens ajuda a poder actuar per tal de mantenir-la dins d’uns marges adequats.

Tots tenim, doncs, un sisè sentit, i un setè, un vuitè i un novè sentit, i la llista anterior segurament encara no és completa.

Oriol López

Font: 100 mites de la ciència (2010), de Daniel Closa i Autet

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
5 comments on “El sisè sentit
 1. Julian ha dit:

  Jo afegíria un sentit que és el meyns comú dels sentits, que és el SENTIT COMÚ Jejje com sempre gràcies Oriol pels teus interesants posts!

 2. Jordi Camps ha dit:

  Podríem també afegir-hi el sentit de sentir vergonya ?

  • Julian ha dit:

   jejej aquest últim s’hauria de injectar a alguns polítics que anden rondant per tot arreu ! ;O)

  • Oriol López ha dit:

   Efectivament, Jordi, si als sentits com a sensors físics del nostre cos hi afegim altres acepcions com la que esmentava el Julian o la que proposes tu, la llista va creixent.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: