El diagrama SFC (o GRAFCET)

El diagrama SFC (“Sequential Function Chart”), també conegut com a GRAFCET (GRÀFic de Control d’Etapes i Transicions), és un dels més utilitzats per a la representació i programació de màquines i processos seqüencials.

Ens permet representar cada etapa (o estat) per la que va passant la màquina o el procés, quin o quins elements (motors, cilindres, calefactors, indicadors, etc) es troben actius i quins inactius en cada etapa, de quina etapa a quina o quines etapes pot passar, i quina o quines són les condicions que s’han d’acomplir per a que passi de cada etapa a la següent. Elements del GRAFCET

El diagrama SFC es troba entre els llenguatges gràfics definits a l’estàndard IEC-61131-3 per a la programació d’autòmats programables. Per això la major part dels entorns de programació per a autòmats programables, com és el cas del programari lliure ClassicLadder, l’inclouen.

Per a saber-ne més, podeu consultar el llibre de l’Oriol Boix, l’Antoni Sudrià i el Joan Bergas, Automatització industrial amb GRAFCET.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “El diagrama SFC (o GRAFCET)
  1. didaclopez ha dit:

    També trobareu informació a la botiga de la Comissió Electrotècnica Internacional (IEC):

    http://webstore.iec.ch/webstore/webstore.nsf/Artnum_PK/47556

    • Oriol López ha dit:

      Efectivament, hi podrem adquirir un exemplar de l’edició bilingüe en anglès i francès de la norma IEC-61131-3 completa, per 340.00 francs suïssos (ara mateix uns 327.15 euros). Amb aquest preu tan fora de l’abast de la majoria de butxaques suposo que no en vendran gaires.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: