Quan una formiga mor

Formigues, de la Núria, Flickr

Formigues, de la Núria, Flickr

El mirmecòleg (estudiós de les formigues) Edward O. Wilson ens explicava al seu llibre Cartes a un jove científic que, quan una formiga mor, és retirada i dipositada, en el cas d’algunes espècies, a un lloc concret, que en certa manera faria les funcions de cementiri.

I que el detonant d’aquest comportament no és, com es podria pensar, la immobilitat de la formiga morta, sinó l’olor d’unes substàncies químiques que apareixen amb el procés de descomposició que segueix la mort de la formiga: l’àcid oleic i un dels seus oleats.

De fet, una formiga morta és ignorada per les seves companyes fins que el senyal químic no es produeix. En canvi, una formiga viva untada amb aquesta substància és transportada per les seves companyes al cementiri, per molt que es mogui i es resisteixi.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
3 comments on “Quan una formiga mor
  1. Jordi Camps i Vergés ha dit:

    Jo en penso que és molt curiós, i que mai no és tard per aprendre coses noves del món que ens envolta. Molt bé !

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: