L’oscil·loscopi

Oscil·loscopi Tektronik TDS 210, de Smial, Viquipèdia

Oscil·loscopi Tektronik TDS 210, Viquipèdia

Quan estem assajant un circuit electrònic al laboratori o al taller, en molts casos en tindrem prou amb un simple multímetre que ens en permeti mesurar els principals paràmetres com la tensió o el corrent en determinats punts del circuit. En d’altres casos, però, necessitarem poder tenir més informació sobre el senyal en qüestió i veure’n en pantalla la forma i l’evolució al llarg d’un determinat període de temps. L’oscil·loscopi és l’instrument que ens permet aquesta funcionalitat, representant a la seva pantalla l’evolució temporal del senyal que estem monitoritzant.

Amb la introducció de l’ordinador als laboratoris i tallers d’electrònica molts cops ens trobem els clàssics oscil·loscopis substituïts pels anomenats oscil·loscopis USB que són uns conversors A/D que digitalitzen els senyals electrònics analògics dels circuits a analitzar i els lliuren en format digital a l’ordinador utilitzant una connexió USB on el programari corresponent s’encarregarà de la correcta representació en pantalla del senyal monitoritzat. A la imatge següent podem veure un d’aquests oscil·loscopis USB.

"PicoScope 2203 front", d'Uwe Hermann, Flickr

“PicoScope 2203 front”, d’Uwe Hermann, Flickr

Tot i que els oscil·loscopis representen l’evolució temporal de la tensió del senyal elèctric mesurat, utilitzant el transductor adequat poden representar també l’evolució temporal d’altres paràmetres físics, la qual cosa els fa útils també fora del camp de l’electrònica i és per això que, sovint, ens els podem trobar a laboratoris de física o d’altres disciplines.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: