EN DEFENSA DEL CATALÀ, UN ALTRE COP

la_llengua_catalana_es_troba_en_vies_de_desaparicio_a_l_administracio_de_justiciaJoan Laporta, qui va ser president del F.C. Barcelona va acudir al jutjat d’ Instància número 25 de Barcelona, com a testimoni, en el litigi existent entre el Barça i la empresa MCM per la explotació publicitària de la façana de La Masia. El jutge titular, Antonio Morales ha demanat a Joan Laporta que parlés en castellà en deferència de l’advocat demandant, qui no l’entén, a la qual cosa s’ hi ha negat, al•legant dur i contundent: “Després d’ estar aquí esperant des de les nou del matí, crec que tinc tot el dret a declarar en català, que és el meu propi idioma i la del meu país.”
El jutge ha recriminat a Laporta la seva actitud i, li ha proposat la possibilitat de tornar el dimecres o dijous de la setmana vinent, i d’aquesta manera testificar amb un traductor. Doncs l’expresident també s’hi ha negat dient “El proper dijous estic de viatge” i també ha recalcat “Em sembla una falta de respecte per als declarants que no hi hagi un intèrpret de català aquí i ara.”El mateix advocat causant del conflicte, ha volgut arranjar-ho dient al jutge que acceptaria la traducció que li fes un altre lletrat de la sala.
L’actual regidor de l’ajuntament barceloní finalment ha fet valer, de totes la seva, declarant en català, tot i que ha estat avisat en un parell de cops pel jutge.images
És obvi que ens trobem davant un altre cas d’ atropellament del català, en aquest cas en el món dels jutjats que malgrat el que digui la Generalitat, encara queda moltíssim perquè es catalanitzi. Només cal felicitar a Joan Laporta per la seva tossuderia, també podríem dir el seu dret ben legítim a parlar en el propi idioma a Catalunya mateix, que no s’ha deixat espantar per tot un jutge.
No faltaran pusil•lànimes que criticaran a Laporta de “tossut”, “radical,” o “extremista” o adjectius similars, però ha fet bones les paraules del president català, Prat de la Riba: “Qui atempta la llengua d’un poble, atempta la seva ànima i la fereix en les fonts mateixes de sa vida.”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: