Fer dissabte

"Vacuum Cleaner", de Martin Abegglen, Flickr

“Vacuum Cleaner”, de Martin Abegglen, Flickr

Us heu preguntat mai d’on ve l’expressió «fer dissabte» que s’utilitza amb el sentit de fer neteja a fons de la casa?

Per als jueus seguidors de la tradició, el dissabte o sàbat és el darrer dia de la setmana i es dedica al descans; no és permès de treballar ni de realitzar determinades activitats. De fet, per a ser precisos, el sàbat comença amb la posta del sol de divendres i acaba després de la posta de sol de dissabte.

El 1492, els Reis Catòlics decretaren l’expulsió dels jueus. Si volien quedar-se, no els quedava més opció per salvar la pell que la de convertir-se al cristianisme. En aquestes circumstàncies, no ens ha pas d’estranyar que la immensa majoria d’aquestes conversions no fossin sinceres i que molts d’ells continuessin practicant les seves tradicions i la seva religió d’amagat. I molts van ser denunciats per això a la Santa Inquisició i condemnats.

Per protegir-se de les denúncies, alguns jueus conversos van adoptar el costum, per demostrar als seus veïns que ja no seguien la tradició del descans del sàbat i que eren autèntics cristians, de fer ostentoses neteges de la casa en dissabte; és a dir, de «fer dissabte».

Oriol López

Font: Els jueus catalans. La història que mai no t’han explicat (2014), de Manuel Forcano

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “Fer dissabte
  1. […] comenta la frase Fer dissabte que té a veure amb els jueus conversos de l’època de l’expulsió feta pels Reis […]

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: