Unes precisions sobre KRLS, la “signatura” de Carlemany

Aquests dies en blogs i alguns mitjans s’ha parlat del nom KRLS que utilitza a twitter el nou president  de la Generalitat, Carles Puigdemont.  Es diu que aquest acrònim té una llarga història perquè va ser la signatura  usada per l’emperador Carlemany, al segle VIII.

CarlemanyaAquesta afirmació no és exacta. En realitat, el dibuix al qual es refereixen i que apareix en documents carolingis presenta tot el nom del sobirà en llatí, no només les quatre consonants del seu nom. És un monograma, un dibuix que inclou diverses lletres enllaçades que componen un nom. Les quatre lletres K, R, L, S, disposades en forma de creu surten d’un rombe amb un altre petit rombe encastat a la part superior. Això no és un element decoratiu: s’hi representen les lletres A (format pel petit rombe i i pels dos costats superiors del rombe gran), O (per tot el rombe gran) i U (pels dos costats inferiors del rombe gran). Així, doncs, a  la “signatura” de Carlemany  no hi posa KRLS sinó KAROLUS, és a  dir, Carles, en llatí. Salut i bona sort per al nou Carles! (Sort que no fa servir un monograma pel seu cognom)

Tagged with: ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: