Digitalització de rotlles de pianola

Pianola 01, Ferran Pestaña, Flickr

Pianola 01, Ferran Pestaña, Flickr

La pianola va assolir una gran popularitat durant les tres primeres dècades del segle XX. Consistia en un piano vertical amb un mecanisme que convertia en notes musicals la informació gravada en uns rotlles de paper perforat.

Aquests rotlles estaven dividits longitudinalment en 88 línies amb perforacions, corresponents a les 88 tecles del piano. Actualment s’està procedint a la digitalització d’aquests rotlles per a la seva preservació i estudi.

Al vídeo següent, en anglès subtitulat en català, l’Alícia Fornés del CVC (Centre de Visió per Computador) de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) ens explica el funcionament del Pianola Digitizer, un sistema de visió per computador desenvolupat pel mateix CVC que permet digitalitzar rotlles de pianola convertint-los en arxius MIDI, i en Jordi Roquer del  Departament d’Art i Musicologia de la UAB ens explica la importància i les possibilitats que obre aquesta tasca de digitalització:

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: