Els sistemes de control programables i el gos guardià

"Library automation in Århus", de Mace Ojala, Flickr

“Library automation in Århus”, de Mace Ojala, Flickr

Els actuals sistemes de control programables de màquines i processos permeten una gran flexibilitat ja que, sovint, fer una modificació en el funcionament de la màquina es limita tan sols a una modificació del programa de control, estalviant despeses i temps. Però, el fet que siguin ordinadors, més o menys adaptats a les funcions de control, fa que en qualsevol moment es puguin quedar penjats.

Imaginem-nos que un d’aquests sistemes de control que estava llegint la informació procedent dels panells d’operació de la màquina i dels sensors per conèixer l’estat i la posició dels diferents elements mòbils, que estava processant contínuament aquesta informació per donar les ordres correctes als diferents actuadors engegant i aturant motors, de sobte es queda penjat. En aquesta situació, com es garanteix, per exemple, que es dóna a temps l’ordre d’aturada d’un motor abans que no passi una desgràcia?

Per detectar que el sistema de control no està responent en els temps establerts i portar la màquina a un estat segur, els sistemes de control programats incorporen habitualment un sistema de seguretat conegut com a “watchdog” (gos guardià), que és fonamentalment un temporitzador ajustat a un temps màxim de resposta preestablert i que quan el sistema funciona correctament es va restablint periòdicament per a que torni a començar a comptar el temps; si el sistema es penja, el restabliment no es produeix a temps i el temporitzador arriba al temps màxim fixat i desencadena una sèrie d’accions que porten la màquina a un estat segur.

Normalment el gos guardià forma part del sistema i és bastant transparent per al programador del control, tot i que aquest pot en la majoria de casos ajustar el valor de temps i/o configurar les accions a realitzar en cas que es superi el temps màxim.

En cap cas, però, l’existència del gos guardià no eximeix de l’establiment dels prescriptius sistemes de seguretat addicionals i independents del sistema de control programable, com els interruptors de límit que desconnecten i aturen el moviment de la màquina si una determinada part mòbil de la mateixa ultrapassa una determinada posició, o els polsadors d’aturada d’emergència que l’operari ha de poder accionar en cas necessari.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: