L’aptitud física i l’adhesió a la dieta mediterrània en la qualitat de vida d’adolescents del nord de Portugal (Salut mediterrània, 13/2018)

El 2011 arrencava en quatre ciutats del nord de Portugal, Barcelos, Vila Nova de Gaia, Ílhavo i Braga, un estudi prospectiu d’una cohort escolar. L’estudi duia per títol “Anàlisi Longitudinal de Biomarcadors i Determinants Ambientals d’Activitat Física” (LabMed Physical Activity Study, en anglès). L’estudi era conduït per deu investigadors de centre de l’àrea metropolitana de Porto, que volien avaluar les associacions independents i combinades de la ingesta alimentària i els nivells d’aptitud física amb factors de risc cardiometabòlic en adolescents. Els resultats del LabMed Physical Activity Study han donat peu a diverses publicacions en els darrers mesos. L’European Journal of Public Health publicava aquesta setmana un article signat pels deu col·laboradors sobre les associacions entre l’aptitud física i el seguiment de la dieta mediterrània amb una qualitat de vida saludable en adolescents.

Braga és un dels quatre municipis inclosos en el LabMed Physical Activity Study

El LabMed Physical Activity Study

Els deu col·laboradors de l’Estudi d’Activitat Física LabMed són:
César Agostinis-Sobrinho és doctor en activitat física i salut. És membre del Centro d’Investigação em Actividade Fìsica, Saúde e Lazer (CIAFEL) de la Facultade de Desporto de la Universidade do Porto. També és professor de la Sveitakos mokslų fakultetas de la Klaipėdos Universitetas, i professor de l’Escola d’Educação Física, Fisioterapia e Dança de la Universidade Federal do Rio Grande Do Sul, a Porto Alegre. A Porto Alegre participar en el grup de recerca Projeto Esporte.
Jorge Mota és membre del CIAFEL i professor titular des del 1987 de la Facultat d’Esports de la Universitat de Porto.
Carla Moreira és membre del CIAFEL.
Sandra Abreu és membre del CIAFEL, on fa una recerca especialment adreçada a l’impacte de la dieta en la salut.
Luís Lopes és membre del CIAFEL.
José Oliveira-Santos és membre del CIAFEL.
Rafaela Rosário és professora de la Universidade do Minho, de Braga.
Carla Gonçalves és membre de l’Ordem dos Nutricionistas de Porto.
– Rute Santos és membre del CIAFEL. També és investigadora de l’Early Start Research Institute de la University of Wollongong, a Nova Gal·les del Sud
Pedro Moreira és professor de la Facultade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto.

En l’article publicat a l’EUJPH figura com a primera autora Olga Sofia Evaristo, membre també del CIAFEL, i com a autora corresponsal Carla Moreira. També apareixen com a autors Susana Póvoas, del Departamento de Ciências da Educação Física e Desporto de l’Instituto Universitário da Maia (ISMAI) i André Oliveira (del CIAFEL). Els altres autors són Lopes, Abreu, Agostinis-Sobrinho, Oliveira-Santos, Santos i Mota.

L’estudi d’activitat física LabMed és un estudi transversal, en el que participaren 956 joves d’entre 12 i 18 anys de les localitats de Barcelos, Vila Nova de Gaia, Ílhavo i Braga.

La qualitat de vida relacionada amb la salut (HRQoL en l’acrònim anglès) fou avaluada amb el qüestionari Kidscreen-10. Aquest qüestionari es pot completar en 5 minuts i ofereix una puntuació global de la HRQoL.

L’aptitud física era avaluada amb la bateria d’aptitud física relacionada amb la salut ALPHA:
la prova de llançadora de 20 metres estima l’aptitud cardiorespiratòria a través d’un exercici aeròbic consistent en completar curses de 20 metres en un temps establert.
la prova de força manual estima l’aptitud muscular valorant la força isomètrica màxima de la musculatura de la mà i del braç.
– salt d’alçada des de posició fixa, que valora l’aptitud musculo-esquelètica a través de la capacitat explosiva de les cames.
– la prova de la llançadora de 10 metres, que consisteix en fer quatre desplaçaments alternants de 10 metres, i que mesura l’aptitud motora en termes de velocitat i agilitat.

Aquests valors d’aptitud cardiorespiratòria, muscular i motora eren transformats en valors estandarditzats, normalitzant-los per edat i sexe.

El seguiment de la dieta mediterrània era avaluat amb l’índex KIDMED. Aquest índex es basa en les puntuacions següents:
+1, si pren una peça de fruita o suc natural de fruita cada dia.
+1, si pren una segona peça de fruita tots els dies.
+1, si pren verdures fresques o cuinades regularment una vegada al dia.
+1, si pren verdures fresques o cuinades de forma regular més d’una vegada al dia.
+1, si consum peix amb regularitat (2-3 vegades per setmana).
-1, si va una vegada o més per setmana a un establiment de menjar ràpid.
+1, si li agraden els llegums i en pren més d’una vegada a la setmana.
+1, si pren pasta o arròs gairebé a diari (5 o més dies a la setmana)
+1, si desdejuna cereals o derivats (pa, etc.).
+1, si pren fruits secs amb regularitat (2-3 vegades a la setmana).
+1, si a casa d’utilitza oli d’oliva.
-1, si no desdejuna de bon matí.
+1, si desdejuna un làctic (iogurt, llet, etc.).
-1, si desdejuna pastisseria industrial, galetes o similars.
– +1, si pren 2 iogurts i/o 40 grams de formatge cada dia.
– -1, si pren llaminadures i/o caramels diverses vegades al dia.

Hom parla d’adhesió òptima a la dieta mediterrània, si l’índex KIDMED iguala o supera la puntació de +8.

Les associacions s’estudiaren a través d’anàlisis de regressió i de covariança.

L’associació positiva d’alts nivells d’aptitud física i l’adhesió òptima de la dieta mediterrània amb la qualitat de vida relativa a la salut

Tant l’aptitud física o el seguiment de la dieta mediterrània s’associaven positivament amb la qualitat de vida relacionada amb la salut. Així, els participants de l’estudi amb una aptitud física alta i una alta adhesió a la dieta mediterrània mostraven una puntuació en el Kidscreen-10 més elevada de mitjana que els participants amb una baixa aptitud física i una baixa adhesió a la dieta mediterrània. Aquesta associació es mantenia malgrat el control de diverses variables.

Lligams:

Associations between physical fitness and adherence to the Mediterranean diet with health-related quality of life in adolescents: results from the LabMed Physical Activity Study. Olga Sofia Evaristo, Carla Moreira, Luís Lopez, Sandra Abreu, César Agostinis-Sobrinho, José Oliveira-Santos, Susana Póvoas, André Oliveira, Rute Santos, Jorge Mota. European Journal of Public Health, cky043 (2018).

The LabMed Physical Activity Study.

 

Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: