Centraletes telefòniques lliures amb Asterisk

Com a alternativa a les centraletes telefòniques clàssiques, basades en maquinari i programari propietaris, amb alts costos i amb funcionalitats i capacitat d’ampliació limitades, cada cop més proveïdors de solucions de telefonia proporcionen centraletes basades en maquinari estàndard i programari lliure, a uns costos molt menors i amb unes funcionalitats i una capacitat de creixement gairebé il·limitades.

Asterisk

Asterisk és el programari lliure més emprat en aquestes solucions. Va ser creat el 1999 per Mark Spencer i actualment està suportat per diverses empreses de solucions de telefonia, entre les quals la mateixa Digium que Mark Spencer va crear, i per una extensa comunitat de desenvolupadors i usuaris d’arreu del món. Proporciona les funcionalitats d’una potent centraleta telefònica, des de les més bàsiques a les més avançades, com identificació de trucades, música en espera, gestió de cues de trucades, transferències, grups de captura i de salt, desviaments manuals i automàtics si l’extensió està ocupada o no contesta, bústies de veu, registre i gravació de trucades, operadores automàtiques, gestió diferenciada de les trucades en funció de l’hora, suport per a videotrucades i videoconferències, etc.

Tot i que Asterisk va ser creat per executar-se en ordinadors amb sistema operatiu GNU/Linux i aquesta és l’opció més habitual, pot funcionar també sobre altres sistemes operatius com Windows. Pel que fa a les característiques de l’ordinador, en funció dels requeriments de la centraleta en qüestió, pot ser des d’un simple SBC o ordinador monoplaca fins a un servidor. Pot utilitzar diferents tipus de terminals telefònics mentre segueixin protocols estàndard com SIP i és capaç de treballar tant amb operadores de telefonia IP com convencionals.

El programari lliure FreePBX afegeix a Asterisk una intuïtiva interfície gràfica d’usuari que facilita la configuració i la gestió de la centraleta.

Al vídeo següent el professor Roger Calders ens mostra com afegir 2 extensions telefòniques a una petita centraleta Asterisk amb FreePBX que s’executa sobre un ordinador monoplaca BeagleBone:

Si voleu introduir-vos en Asterisk i FreePBX, podeu fer un cop d’ull a l’interessant treball del Ferran Pujadó Martínez, Implementació d’un servei VoIP a una xarxa corporativa.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: