El darrer número del butlletí RECERCAT és més heterogeni que mai: hi trobareu notícies que abracen des de la fotònica fins a l’astrofísica, passant per la geologia i l’etologia. A la secció Recomanacions podeu acccedir a cinc recensions de llibres de ciència i tecnologia; si encara teniu ganes de tafanejar llibres, podeu visitar la prestatgeria virtual Els llibres de RECERCAT.
Alguns dels continguts destacats d’aquest número són els següents (accés al videosumari):
1. A la secció d’Innovació, el butlletí dedica una notícia a Barcelona com a ciutat d’acollida internacional per al foment de la recerca, la innovació i l’emprenedoria, com ho demostra el fet que els darrers mesos la Ciutat Comtal ha esdevingut una de les ciutats europees de referència per a les grans empreses internacionals per instal·lar-hi els seus centres de referència en recerca, innovació i emprenedoria (us en servim tres exemples!).
2. A la secció de Món un article analitza l’informe Mission-oriented research & innovation in the European Union, un encàrrec de la Comissió Europea a Mariana Mazzucato, fundadora i directora de l’Institute for Innovation and Public Purpose a la University College de Londres. També hi són analitzats dos nous informes sobre la inversió industrial en R+D corresponents a l’any 2017: The 2017 EU Industrial R&D Investment Scoreboard i The 2017 EU Survey on Industrial R&D Investment Trends.
3. L’article Matèria feta de llum es fa ressò de la recerca d’un equip d’investigadors de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i de la Universitat de Harvard, que ha observat grups de dos i tres fotons interactuant i, fins i tot, ajuntant-se per acabar formant una classe completament nova de matèria fotònica. Una nova esperança per al desenvolupament de la computació quàntica!
4. Que els mascles de tortuga babaua també presenten comportament filopàtric és un fet que ha sorprès els científics. I és que una recerca realitzada per l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio) descobreix que la majoria de mascles de tortuga babaua també tornen a prop de les platges on van néixer per reproduir-se —un comportament que es considerava típic de les tortugues femelles.

Diego F. Torres, professor ICREA i membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya
5. I arriba el moment de l’astrofísica! Diego F. Torres, director de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC), professor ICREA i membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha presentat un model teòric que respon a quin procés hi ha darrere dels espectres d’emissió dels púlsars i com sorgeix aquesta diversitat. RECERCAT dedica un article a aquesta recerca i, com a bonus track, també entrevista el Dr. Torres.
6. En relació amb el punt anterior, a Bits de terminologia, la secció elaborada pel TERMCAT del butlletí, tractem la qüestió lingüística Són estels o estrelles?. La resposta no pot ser taxativa: totes dues denominacions són correctes i normatives, però la tria de la forma més adequada, estel o estrella, depèn del context comunicatiu. Aquí ens ho expliquen.
8. A la secció de Recomanacions trobareu cinc recensions d’obres d’autors com ara James Lovelock, José Ignacio Latorre, Jordi Aloy, John Allen Paulos, Albert Garcia Pujadas i Aina Fernàndez i Aragonès.
Finalment, des de la pàgina principal del butlletí podeu accedir a notícies publicades en el butlleti que fan referència a recursos destinats al personal educador, a bones praxis empresarials en l’àmbit de l’R+D+I i a recensions de llibres de ciència.
Si, a més, el butlletí us agrada, us hi podeu subscriure!
Altres articles relacionats:
- Richard Feynman, un geni atípic
- Recerca, innovació i esperit emprenedor
- Nous avenços contra el càncer, en el butlletí RECERCAT
- Nova pàgina web amb recursos per al professorat
- Es pot innovar a l’Administració amb un butlletí electrònic?
Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic