Nous avenços contra l’alcoholisme

En aquest apunt resumeixo alguns continguts del darrer número de RECERCAT, el butlletí de la recerca a Catalunya (accés al videosumari).

R138_CENT_Entrevista.JPG_2002894770

Rafael Maldonado, cap del Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF i responsable d’un estudi que ha permès detectar un gen clau que explica la vulnerabilitat a l’addicció a l’alcohol. Imatge: RECERCAT

A la secció Món del butlletí, una notícia es fa ressò d’un editorial publicat a la revista Nature que alerta del dany que podria suposar en un futur proper la recerca militar, així com de la desconfiança que podria fer aflorar entre els científics.

A la secció Ciència, es parla de l’experiment ALPHA del CERN, que ha mesurat amb la màxima precisió una transició induïda per llum en un àtom d’antihidrogen. Aquesta ha estat la mesura directa més precisa de l’antimatèria que s’ha fet fins al moment. L’estudi és la culminació de 30 anys de recerca del CERN sobre la naturalesa de l’antimatèria.

A la secció d’Universitats, no us perdeu l’entrevista a l’investigador Rafael Maldonado, cap del Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF i responsable d’un estudi que ha permès detectar un gen clau que explica la vulnerabilitat a l’addicció a l’alcohol. Es tracta del gen Gpr88, relacionat amb el mecanisme de recompensa de secreció de dopamina activat pel consum d’alcohol, que es pot convertir en l’objectiu per a una nova generació de fàrmacs per combatre una addicció que pot afectar fins al 8 % de la població arreu del món.

«La nova diana terapèutica que hem identificat obre la porta a fàrmacs més efectius per tractar l’alcoholisme»

Rafael Maldonado

Les dues bones praxis empresarials en R+D d’aquest número estan destinades a GoodGut (una empresa derivada de la Universitat de Girona i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta) i a SkinTemp (que juntament amb el centre tecnològic Eurecat ha creat un apòsit adhesiu que es posa sobre la pell i mesura la febre amb el teu mòbil, en només un segon).

De la secció Centres, destaco que investigadors d’ISGlobal han elaborat un informe on detallen cinc estratègies clau per construir ciutats saludables i sostenibles.

A la secció Bits de terminologia, parlem dels noms de les antipartícules (antibarió, antiquark, antipartícula α… però anti-matèria fosca). Des del TERMCAT ens expliquen quan hem de posar guionet en aquestes denominacions.

A Novetats web s’informa que s’han actualitzat els apartats «Actuacions en matèria de gènere», «Estadístiques sobre convocatòries públiques en matèria d’R+D+I desagregades per sexe», «Documents» i «Enllaços» de l’espai Dones i ciència del web de la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR).

Un projecte europeu  amb perspectiva de gènere i pensat per atraure més nens i nenes als àmbits STEM (Hypatia), un laboratori per difondre la biologia als centres educatius (ELLS) i la secció La foto del mes de l’Observatori Astronòmic del Montsec són altres continguts destacats d’aquest número.

A més, des de la pàgina principal del butlletí podeu accedir a tres repositoris de notícies publicades en el butlleti que fan referència a recursos destinats al personal educador, a bones praxis empresarials en l’àmbit de l’R+D+I i a recensions de llibres de ciència.

Si el butlletí us agrada, us hi podeu subscriure!

Altres articles relacionats:

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “Nous avenços contra l’alcoholisme

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: