La Generalitat impulsa una estratègia per avaluar l’impacte de la recerca a Catalunya (RIACAT)

Aquest és un dels temes més destacats del darrer número de RECERCAT, el butlletí de la recerca a Catalunya (accés al videosumari).

R139_CAT_RIACat
Imatge del seminari RIACat celebrat a Barcelona entre el 22 i el 25 de maig. Imatge: RECERCAT.

Les 5 Q de RIACAT

  • Per què? Actualment està prenent una rellevància especial la demostració del valor social de la recerca, tant pel retiment de comptes a la societat com pel fet de facilitar la presa de decisions sobre polítiques i finançament públic; per aquest motiu, i davant la necessitat d’identificar una estratègia comuna per avaluar l’impacte de la recerca a Catalunya, la Generalitat de Catalunya ha promogut la comunitat RIACAT.
  • Qui  ho impulsa? El Departament de Salut, a través de la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, i la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Recerca.
  • Qui integra RIACAT? Inicialment la comunitat està integrada per experts de la Secretaria d’Universitats i Recerca, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya), la Institució CERCA, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).
  • Quins són els objectius a curt i mig termini? D’entrada, difondre la rellevància d’avaluar l’impacte de la recerca de cara a consolidar les capacitats que ha assolit el nostre país i, a mig termini,  desenvolupar una eina que mostri l’impacte de la recerca a la societat i que pugui ser útil en la presa de decisions per fer que Catalunya esdevingui un país competitiu a escala internacional en l’àmbit de la mesura de l’impacte de la recerca.
  • Què es va tractar en el seminari RIACAT celebrat a finals de maig? Trobareu més informació en aquest article del butlletí RECERCAT.

R139_CENT_Entrevista_Gaia
Carme Jordi i Xavier Luri, investigadors de l’ICCUB/IEEC. Imatge: RECERCAT.

La missió Gaia canvia la nostra visió de la Via Làctia

L’Agència Espacial Europea va fer públic fa unes setmanes el segon catàleg de la missió Gaia, el satèl·lit europeu que des de 2013 treballa per crear el mapa més precís de la Via Làctia. De la secció d’Universitats i centres d’aquest número us recomano l’entrevista a Carme Jordi i Xavier Luri, dos astrofísics catalans de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) de la Universitat de Barcelona (adscrit a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya), que han participat en l’elaboració d’aquest important catàleg.

“Disposar com fem ara de dades de 1.300 milions d’estrelles escampades per una bona part de la Galàxia ens facilita determinar com es mouen en les seves òrbites i, en conseqüència, inferir millor com està distribuïda la matèria fosca.”

Carme Jordi

“El retorn de les missions espacials és molt elevat, per cada euro que s’hi inverteix s’estima que se’n recuperen quatre.”

Xavier Luri

Altres continguts destacats

El butlletí també es fa ressò, a la secció Món, del futur programa marc de finançament de recerca i innovació impulsat per la Comissió Europea (CE), que es dirà Horizon Europe i que té previst invertir 97.900 milions d’euros en R+D+I en el període 2021-2027.

Les dues bones praxis empresarials en R+D d’aquest número (secció Innovació) estan destinades a un prototip integrat de baix consum dissenyat a la URV que permet detectar les apnees i la qualitat del son i envia la informació processada a una base de dades a través del telèfon mòbil, i a MedTeX, una acceleradora per a empreses emergents de tecnologies mèdiques.

A la secció Bits de terminologia parlem dels dispositius portables i sense fil, ja que l’internet de les coses ha obert un debat terminològic sobre com s’ha de traduir l’adjectiu anglès wearable, habitualment utilitzat per a qualificar els nous dispositius que incorporen prestacions tecnològiques avançades a estris d’ús personal com ara roba, ulleres, rellotges o altres accessoris amb sensors especials.

R139_REDU_Recerkids_1Participants en el congrés Recerkids. Imatge: RECERCAT.

Un repositori de recursos educatius en obert, el II Congrés Recerkids (on 400 estudiants van exposar els seus projectes de recerca), un cercador de patents i publicacions científiques i els nous formats de subscripció del butlletí electrònic del Pla de Doctorats Industrials són altres dels continguts destacats d’aquest número. Podeu accedir al número sencer clicant aquí, i si encara no sou subscriptors, us hi podeu subscriure des d’aquest enllaç.

El proper número del butlletí es publicarà al setembre.

Altres articles relacionats:

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: