Connexió S/PDIF per a àudio digital

Reproductor Sony UHP-H1

Connexions del reproductor Sony UHP-H1, http://www.sony.com

A la dreta de la imatge es poden veure les clàssiques connexions RCA d’àudio analògic vermella, R (Right, canal dret), i blanca, L (Left, canal esquerre). A l’esquerra d’aquestes i encerclades en vermell, trobem les connexions d’àudio digital S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format), una connexió RCA groga marcada com a COAXIAL  per a connexió amb cable de coure i una connexió tipus TOSLINK marcada OPTICAL per al cas que optem per una  connexió de fibra.

Els avantatges de les connexions d’àudio digital respecte a les d’àudio analògic, quant a la menor degradació i major qualitat del senyal, sobretot en cas d’emprar cables llargs, i les característiques de S/PDIF han fet que, tot i que inicialment va ser un desenvolupament conjunt de Sony i Philips, avui en dia sigui una connexió estàndard que podem trobar en equips de totes les marques.

El marcatge dels connectors, però, pot variar bastant. Poden estar marcats com en el cas de la imatge o també, per exemple, com a S/PDIF o SPDIF, o com a DIGITAL OUT o DIGITAL IN, segons el cas.

Alguns ordinadors portàtils proporcionen connexió de sortida d’àudio digital S/PDIF òptica pel jack de 3,5 mm de sortida d’àudio analògica convencional, o d’auriculars. En aquests casos es pot veure, amb l’habitació a les fosques, que en surt una llum vermella. Compte amb els ulls, no la mireu directament, podria danyar-vos la vista! Per poder utilitzar aquesta connexió, s’ha de fer servir una fibra amb el connector adequat, TOSLINK mini, que encaixa perfectament en el connector jack d’auriculars del portàtil.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: