GnuCOBOL, el compilador lliure de COBOL

El llenguatge COBOL (“COmmon Business-Oriented Language”, o llenguatge comú orientat a negocis), és un llenguatge creat el 1959 per un equip liderat per la pionera de la informàtica Grace Hopper que actualment encara continua utilitzant-se moltíssim en aplicacions financeres i en transaccions bancàries.

A continuació podeu veure com a exemple de programa en COBOL el clàssic “Hola món!”, escrit amb l’Editor de text que incorpora de sèrie l’Ubuntu i en el qual hem seleccionat prèviament al menú les opcions Visualització, Mode de ressaltat i COBOL, de manera que l’editor ha anat destacant-ne a nivell visual amb colors diferents el “Main”, la cadena de text, etc, per millorar-ne la legibilitat:

Programa Hola-Món en COBOL

El programari lliure GnuCOBOL, també conegut com a OpenCOBOL,  ens permet compilar programes escrits en COBOL. Està disponible per a diverses plataformes, com Ubuntu i altres GNU/Linux o Windows.

GnuCOBOL fa la compilació en dues passes: primer tradueix el programa en COBOL a un programa en C i després utilitza un compilador de C de la plataforma en qüestió, GCC (GNU Compiler Colletion) en el cas d’Ubuntu i altres GNU/Linux.

Per saber-ne més, podeu consultar les GnuCOBOL Guides.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: