Ordinadors MSX, els altres compatibles

A principis dels 80, a un món on cada ordinador era incompatible amb els altres, dificultant la compartició de targetes, perifèrics i programes,  van sorgir i reeixir dues propostes diferents d’estandardització i compatibilitat entre els productes de diferents fabricants.

Tots coneixem el recorregut d’un d’aquests projectes, l’ordinador IBM PC de 1981 i compatibles, però al mercat domèstic dels 80 el preu dels ordinadors compatibles amb l’IBM PC era prohibitiu i, a més a més, aleshores les seves capacitats gràfiques i de so no estaven a l’alçada d’altres ordinadors de l’època, molt més econòmics i molt millor dotats per als jocs i per a l’oci a la llar.

És en aquesta àrea, la de l’ordinador econòmic domèstic, on va sorgir una altra iniciativa per estandarditzar i compatibilitzar els ordinadors dels diferents fabricants per poder compartir perifèrics i jocs, l’estàndard MSX, que va tenir molt d’èxit, especialment entre els fabricants i usuaris japonesos, però també fora del japó, de manera que la febre MSX va arribar també al nostre país.

Concebut i promogut per Kazuhiko Nishi, vicepresident de Microsoft i director d’ASCII, MSX va ser presentat el juny de 1983 per Microsoft i ASCII, i més de 30 fabricants, entre els quals Canon, Casio, Fujitsu, GoldStar, Hitachi, Mitsubishi, Panasonic, Philips, Sanyo, Sharp, Sony, Spectravideo, Toshiba i Yamaha, es van unir a la iniciativa i es van posar a fabricar ordinadors personals compatibles MSX. Aviat va haver-hi disponible una gran quantitat de jocs per a MSX.

No hi ha acord sobre el significat de les inicials MSX, a l’època es deia que significava “MicroSoft eXtended” i, de fet, com dèiem, Kazuhiko Nishi era un dels directius de Microsoft i Microsoft va participar de forma important al projecte amb l’intèrpret de llenguatge BASIC que incorporaven els ordinadors MSX. Part de la confusió ha vingut del mateix Kazuhiko Nishi, que n’ha anat donant versions diferents en moments diferents, com per exemple “Machines with Software eXchangeability”.

Els ordinadors MSX utilitzaven el microprocessador de 8 bits Z80 de Zilog, incorporaven un entorn de programació amb intèrpret MSX-Basic de  Microsoft i tenien connexió per a un aparell de casset per a la transferència de programes.

Des de la seva creació, l’estàndard MSX, o MSX-1, va anar evolucionant amb diferents extensions que en milloraven les prestacions, com MSX-2 (1985) que en millorava les capacitats gràfiques, MSX2+ (1988) que representava una nova millora de les capacitats gràfiques i també una millora del so, MSX-TR o MSX Turbo R (1990) que al Z80 que n’assegurava la compatibilitat amb el programari anterior hi afegia un segon processador R800 de 16 bits per millorar-ne el rendiment.

El vídeo següent correspon a l’exposició d’ordinadors MSX que es va fer a la plaça Trafalgar del barri de Llefià de Badalona el 4 de juliol de 2015:

Per saber-ne més, us recomano especialment l’esplèndid article MSX, únic en la seva espècie del 27 de juny de 2014 que va publicar Salore a Retroscroll amb motiu d’una trobada organitzada per l’AAMSX (Associació d’Amics del MSX) que es feia el dia següent.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: