Aplicacions en forma de snaps, la solució al problema de les dependències

La instal·lació de determinades aplicacions pot requerir l’actualització de la versió del sistema operatiu que fem servir i aquesta actualització pot fer que algunes de les aplicacions antigues que hi teníem instal·lades deixin de funcionar perquè no siguin compatibles amb la nova versió.

Més enllà de la dependència d’un determinat programari d’una versió del sistema operatiu, també hi pot haver dependències entre programaris i versions concretes d’aquests, de manera que pot succeir que per al correcte funcionament d’un programari que volem instal·lar necessitem actualitzar la versió d’una llibreria o altre programari que tenim instal·lat i que, en fer-ho, un altre programari que també en depengui deixi de funcionar amb la nova versió.

La tecnologia de les aplicacions en forma de snaps, desenvolupada per Canonical l’any 2014 quan treballava en l’Ubuntu per a mòbils i incorporada de sèrie a l’Ubuntu d’escriptori a partir de la versió Ubuntu 16.04 LTS, evita els problemes anteriors.

Una aplicació en forma de snap es distribueix com un tot estanc que conté al seu interior les versions adequades de tot el programari complementari que necessita per funcionar, per la qual cosa les snaps no depenen d’una determinada versió del sistema operatiu, ni de la de llibreries o de la d’altre programari instal·lat al sistema  per al seu correcte funcionament.

Canonical proporciona les eines de programari lliure necessàries per a que els desenvolupadors que ho vulguin puguin distribuir el seu programari en forma de snap i per a que aquestes snaps puguin funcionar també a les altres distribucions GNU/Linux.

Actualment són ja més de 40 les distribucions GNU/Linux que suporten snaps i hi ha una ingent quantitat d’aplicacions disponible en aquest format des del mateix centre de programari de l’Ubuntu i a diferents llocs com el repositori central Snapcraft.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Aplicacions en forma de snaps, la solució al problema de les dependències
  1. Sophia Blasco ha dit:

    La incompatibilitat queda resolta amb aquesta boníssima solució! Una bona notícia!

    • Oriol López ha dit:

      Aquesta és una mica la idea, reduir els problemes d’incompatibilitats entre el programari i la versió del sistema operatiu i entre un programari i un altre instal·lat al mateix sistema. Gràcies pel teu comentari, Sophia!

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: