Avaluen a l’Hospital Universitari de Patres quatre puntuacions de pronòstic de covid-19 (Medicina mediterrània, 34/2021)

En el decurs de la pandèmia de covid-19, més de 215 milions de persones han estat diagnosticades d’infecció per SARS-CoV-2. En la immensa majoria la infecció ha estat paucisimptomàtica (i en una porció important, asimptomàtica), però un percentatge ha necessitat assistència sanitària. D’aquests, la majoria han estat atesos en centres primaris i secundaris i, de nou, només una minoria ha requerit atenció hospitalària. Dels 18 milions d’infeccions diagnosticades actives, un 0,6% són greus o crítiques, i dins d’aquests casos també trobem diversos estadis de gravetat. La mortalitat total dels casos diagnosticats és del 2%. Des de l’inici de la pandèmia hom ha fet un esforç per reconèixer els factors que explicaven tota aquesta diversitat clínica d’una mateixa infecció vírica: l’edat i factors de comorbiditat són els més rellevants. Traduir aquests factors en una escala de puntuació ajuda a establir el pronòstic dels pacients. Dimitrios Velissaris, professor associat de medicina interna i d’emergències de l’Hospital Universitari de Patres, és el primer autor d’un article a Acta Clinica Belgica (International Journal of Clinical and Laboratory Medicine) on exposa l’experiència d’aquest centre terciari en l’avaluació de quatre escales de pronòstic aplicades en l’admissió de pacients de covid-19 en la predicció de la mortalitat.

Edifici principal de l’Hospital Universitari de Patres (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών)

Escales de puntuació per a la predicció de mortalitat hospitalària per covid-19

Dimitrios Velissaris és professor associat de medicina interna i d’emergències del Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Themistoklis Paraskevas és estudiant del Departament de Medicina Interna d’aquest hospital universitari. Ελεούσα Οικονόμου i Aristeidis Bizos són també membres del Departament de Medicina Interna. Vasileios Karamouzos treballa a la Unitat de Cures Intensives del mateix centre. Markos Marangos és professor de medicina interna de la Universitat de Patres.

Velissaris i Paraskevas conceberen i dissenyaren aquest estudi. Velissaris, Paraskevas i Marangos analitzaren i interpretaren les dades que havien estat recollides per Paraskevas, Oikonomou, Bizos i Karamouzos. Paraskevas, Bizos i Oikonomou realitzaren les anàlisis estatístiques. L’article fou redactat per Velissaris, Paraskevas, Marangos i Bizos.

L’estudi comptà amb l’aprovació del comitè ètic de l’Hospital Universitari de Patres, i no rebé finançament específic de cap agència pública o privada.

L’objectiu era avaluar el funcionament de quatre noves puntuacions pronòstiques de predicció de la mortalitat hospitalària en pacients amb infecció confirmada per SARS-CoV-2 en el moment de l’ingrés. Aquestes quatre puntuacions noves eren comparades amb dues d’existents, la NEWS2 i la SOFA respiratòria.

La SOFA (sequential organ failure assessment score) respiratòria té en compte l’índex de Kirby, és a dir el quocient entre la pressió parcial d’oxigen de la sang i la fracció d’oxigen en l’aire inspirat.

La NEWS2 considera la taxa respiratòria, la presència de fallida respiratòria hipercàpnica, la necessitat de suplementació amb oxigen, la temperatura, la pressió sistòlica, la freqüència cardíaca, si el pacient és conscient i el diagnòstic per covid-19.

Un estudi amb 65 pacients adults

En aquest estudi foren enrolats un total de 85 pacients adults que havien estat ingressats a aquest hospital terciari de la Grècia Occidental amb un test positiu de PCR per SARS-CoV-2. Foren dividits en dos grups, els qui sobrevisqueren (n = 75) i els qui no (n = 10). La taxa de mortalitat, doncs, entre els 85 fou del 12%.

Les quatre puntuacions examinades foren:
– la COVID-19 Mortality Score.
– la COVID-19 Severity Index.
– la 4C Mortality Score.
– la COVID-IRS-NLR.

Per a cadascuna d’aquestes puntuacions es realitzà una anàlisi de característica operativa re receptor (ROC). Aquesta anàlisi també fou aplicada a les dues puntuacions de referència, la SOFA score i la NEWS2.

La COVID-19 Mortality Score mostra unes altes sensibilitat i especificitat

L’anàlisi de la corba ROC mostrà que, de les quatre puntuacions noves analitzades, la que oferia un valor combinat més elevat de sensibilitat i especificitat era la COVID-19 Mortality Score. Una puntuació igual o superior de 4 en aquesta escala prediu la mortalitat intrahospitalària amb una sensibilitat del 80% i una especificitat del 85,3%.

Si l’àrea sota la corba (AUC) de la predicció de mortalitat hospitalària era del 0,846 per la COVID-19 Mortality Score, la COVID-19 Severity Index la seguia amb un 0,815. Més endarrere quedaven la 4 C Mortality Score (0,789) i la COVID-IRS NLR (0,787).

Val a dir que Velissaris et al. no registraren diferències significatives entre les AUC de les quatre noves puntuacions de COVID-19 i de les dues establertes de SOFA respiratòria i NEWS2.

Així doncs, les sis escales de puntuació examinades mostren uns valors entre acceptables i excel·lents en la predicció de la mortalitat hospitalària. De totes sis, la COVID-19 Mortality Score és la més sensible i específica, si més no en el context d’un centre terciari de la Mediterrània Oriental.

Lligams:

Evaluation of four novel prognostic scores on admission for COVID-19 mortality. An experience from a Mediterranean tertiary center. Dimitrios Velissaris, Themistoklis Paraskevas, Eleousa Oikonomou, Aristeidis Bizos ,Vasileios Karamouzos, Markos Marangos. Acta Clin. Belg. (2021).

Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: