Què podem fer per celebrar el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència 2022?

Divendres, 11 de febrer, se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.  L’11F és una bona oportunitat per prendre consciència de l’escassa visibilitat de les dones en el món de la recerca científica. En aquest article trobareu una selecció d’activitats relacionades amb aquesta data, que sortosament cada any té més ressò.

Imatge: Thomas Tolstrup/Getty

   1. 100tífiques o explicar a les escoles la recerca que fan les investigadores

Tot un clàssic habitual de la celebració d’aquesta jornada, 100tífiques és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute for Science and Technology (BIST), amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu de la iniciativa és apropar la ciència a l’escola, posant en valor l’aportació d’investigadores i tecnòlogues, tot creant nous referents femenins capaços d’inspirar noies i nois. El programa mobilitza 450 científiques, dels àmbits públic i privat, que l’11 de febrer faran xerrades —presencials o en línia— a més de 400 escoles de Catalunya.

2.  L’sLHam de científiques de l’IDIBELL

El divendres 11 de febrer, a les 19 h i a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet, vuit científiques de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Avelina Tortosa, Marisa Mena, Mercè Martí, Isabel Fabregat, Susana Jiménez, Meritxell Rovira, Carmen Ardanuy i Mireya Plass) explicaran, amb una xerrada divulgativa de cinc minuts, què ha marcat la seva trajectòria professional, quins són els seus objectius i quines motivacions les duen a fer ciència. Reserveu les vostres entrades seguint aquest enllaç. Més informació.

3. Taula rodona sobre maternitat i ciència (PRBB i IDIBAPS)

El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) coorganitzen una taula rodona sobre maternitat en la ciència el proper 15 de febrer a les 12.30 h. En un debat moderat per Isabel Torres, fundadora de l’associació sense ànim de lucre “Mothers in science”, tres investigadores (Gemma Moncunill, Giuliana Magri i Itziar Salaverria) i dos investigadors (José Luis Maestro i Joaquim Raduà) parlaran de les barreres estructurals per a les persones amb fills dins el món acadèmic. Us hi podeu inscriure aquí. Més informació.

4. Mural “Pioneres” (Vall d’Hebron Hospital Campus)

El mural ‘Pioneres’ és una intervenció artística en un dels murs més grans del Campus Vall d’Hebron que mostra nou dones que, des de l’antiga Grècia i fins a l’actualitat, han fet avançar la ciència en l’àmbit de la salut. L’artista Mateo Lara, Ma’La, va començar l’obra el passat 31 de gener i l’acabarà l’11F. Aquest dia, professionals i pacients podran pintar conjuntament amb l’artista i ajudar-lo a acabar l’obra; acte seguit es farà la presentació del mural complet que quedarà de manera permanent a Vall d’Hebron. Més informació.

5. Celebrating 11F at ICMAB!

Des de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), el dia 11 de febrer organitzen dues xerrades, sobre Vicenta Arnal (per M. Rosa Palacín, ICMAB, a les 11.30 h) i Émilie du Châtelet (per Xavier Roqué, IHC, a les 12 h), i també presenten una activitat virtual (“Escape the barriers”) per conèixer l’ICMAB a partir de dones científiques (per Amanda Muñoz, ICMAB, 13 h). Més informació.

6. Taller virtual “Recomanació Musical i Diversitat: reptes i oportunitats dels algoritmes“ (Oracle4Girls i UPF)

El Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF col·labora amb la iniciativa Oracle4Girls en l’organització del taller virtual “Recomanació Musical i Diversitat: reptes i oportunitats dels algoritmes”, a càrrec de l’investigador Lorenzo Porcaro, del grup de recerca Music Technology Group (MTG). El taller està adreçat a noies d’entre 14 i 16 anys, tindrà lloc el 12 de febrer d’11 a 12 h i se centrarà en els sistemes de recomanació de les plataformes de streaming musical. Més informació.

Una de les vinyetes de Javier Royo per a la campanya “En ciència també passa”./ CREAF.

7. “En ciència també passa”, la campanya del CREAF

La campanya “En ciència també passa” del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) presenta una col·lecció de 14 vinyetes satíriques il·lustrades per Javier Royo que representen diverses situacions de desigualtat de gènere que es viuen habitualment al món científic. Amb les etiquetes #aquípassa / #aquipasa cadascuna d’aquestes vinyetes busquen apel·lar homes i dones, i centres de recerca, per tal que s’uneixin a aquest debat i visibilitzin les situacions inversemblants (però certes) que es donen en l’àmbit científic. Les vinyetes donen veu a experiències pròpies i reals en què algunes dones s’han sentit invisibles, ofegades per la síndrome de l’impostor i menyspreades sota l’efecte del mansplaining. Es tracta de situacions diverses on han estat prejutjades o discriminades com a científiques pel seu gènere, o la seva capacitat de lideratge ha estat qüestionada per la seva condició física, pel seu embaràs o per la seva càrrega implícita de cures. Més informació.

8. Conferències simultànies a vuit ciutats per donar visibilitat a les dones científiques (“la Caixa”)

Des de Fundació “la Caixa”, i en col·laboració amb la Iniciativa 11 de febrero i Big Van Ciencia, organitzen vuit conferències simultànies gratuïtes (11 de febrer, 19 h) protagonitzades per dones científiques. Quatre de les conferències tindran lloc a ciutats catalanes: CosmoCaixa Barcelona (Elisabet Prats Alfonso), CaixaForum Girona (Alejandra Garrido Atienza), CaixaForum Tarragona (Marta Corral Pujol) i CaixaForum Lleida (Chiara Rossi). Les conferenciants explicaran la seva trajectòria al món científic i compartiran les claus de les seves especialitats, així com les barreres o dificultats que han hagut de superar com a dones. Reserva d’entrades a la web de cada centre. Més informació.

9. Campanya per escollir la paraula de gènere femení relacionada amb l’estadística que més us moli (SCE)

Amb motiu de l’11F, la Societat Catalana d’Estadística (SCE) ens proposa via Twitter que escollim aquella paraula de gènere femení relacionada amb l’estadística que més ens agradi, inspiri o motivi. Utilizeu les etiquetes #11F2022SoCE, #11F2022 i #11F.

10. #ComVaComençarTot (ICE-CSIC)

Des de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), el proper dilluns 14 de febrer a les 10 h celebraran l’esdeveniment #ComVaComençarTot; es tracta d’unes xerrades en línia amb investigadores del centre que parlaran sobre el seu treball i la seva carrera, així com la seva motivació per esdevenir científiques. L’esdeveniment estarà dirigit en castellà, català i anglès i es podrà seguir en directe des del canal de YouTube de l’ICE-CSIC. Més informació.

11. Com és el dia a dia d’una científica? (ISGlobal)

Amb el lema El que sempre has volgut saber i, finalment, t’has atrevit a preguntar, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) celebra l’11F amb una trobada de nenes i dones per parlar sobre recerca i ciència. En aquesta xerrada, les nenes preguntaran a les científiques Lucía Carratalá, Alicia Mancheño i Isabel del Pi què fan durant el seu dia a dia, en què consisteix la seva feina i com ha estat la seva carrera. A més a més de la participació de les convidades, es podran fer preguntes obertes durant l’esdeveniment. Més informació.

12. Les activitats de l’ICFO

Des de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) impulsen l’activitat Photonics in 5 minutes, una xerrada de celebració del 11F  (en castellà i en directe pel canal de YouTube de l’ICFO) amb la investigadora Maria García-Parajo i les estudiants de doctorat Joana Fraixanet i Blanca Belsa. Cal registrar-se, i es podran fer preguntes en directe a les ponents. A més, també impartiran una conferència sobre Gender equity (en anglès, oberta a tothom en directe per Zoom) a càrrec de Tanya Monro, Cap científica de defensa del govern Australià. 

13. “Superem l’Androcentrisme a la Ciència i a la Tecnologia” (UAB)

El 17 de febrer tindrà lloc a la Facultat de Ciències de la Univrsitat Autònoma de Barcelona un acte per commemorar l’11F. “Superem l’Androcentrisme a la Ciència i a la Tecnologia” serà un acte conjunt organitzat per la UAB, l’Observatori per la Igualtat, les Facultats de Ciències i Biociències i l’Escola d’Enginyeria. Es parlarà de com introduir la perspectiva de gènere en les enginyeries i en la biologia, amb tres xerrades de ponents de diferents àmbits professionals. Podeu consultar-ne tots els detalls al programa. Caldrà fer inscripció prèvia a través d’aquest formulari. Es podrà fer la inscripció fins abans de l’acte mateix, que tindrà lloc el dia 17 de febrer a les 13 h.

Pàgina web del Departament de Recerca i Universitats sobre Dones i ciència.

14. L’apartat Dones i Ciència del Departament de Recerca i Universitats

L’11F és una bona oportunitat per navegar per l’apartat Dones i ciència del web del Departament de Recerca i Universitats; aquest portal web pretén contribuir a la visibilització de la tasca en l’àmbit de la recerca duta a terme per les dones vinculades a la ciència i la tecnologia. A banda de recollir les actuacions més destacades desplegades per afavorir la igualtat en l’àmbit de la recerca, el web mostra tot un seguit de recursos (documents i enllaços) relacionats amb la temàtica de les dones científiques i tecnòlogues. També trobareu subapartats dedicats a les dones de ciència guardonades amb el Nobel i a les científiques reconegudes a Catalunya amb la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic o amb un ajut ICREA Acadèmia.

15. Reculls d’activitats d’altres institucions

Aquesta selecció és només un petit tast del destacat univers d’activitats que es duen a terme per commemorar l’11F, extretes fonamentalment de la llista de distribució de l‘Associació Catalana de Comunicació Científica a partir de la crida que el periodista científic Xavier Duran va fer perquè els membres de la llista aportessin les activitats que les seves entitats pensaven impulsar per commemorar la jornada.

Per conèixer altres activitats sobre l’11F a Catalunya o arreu del món, estigueu amatents a les xarxes socials com ara Twitter, des d’on es difondrà informació vinculada als actes que se celebraran en universitats, centres de recerca i altres entitats amb etiquetes com ara #DiaDonaiNenaCiencia, #WomeninScienceDay, #11F, #11F2022, #DonesiCiència o #WomenInScience.

Bona diada de l’11F!

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Altres anotacions relacionades:

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: