Portada del disc
De matinada han trucat,
són al replà de l’escala
la mare quan surt a obrir,
porta la bata posada.
‘Què volen aquesta gent
que truquen de matinada?’‘El seu fill, que no és aquí?’,
‘N’és adormit a la cambra,
què li volen al meu fill?’
El fill mig es desvetllava …
[….]
La mare ben poc en sap
de totes les esperances
del seu fill estudiant
que ben compromès n’estava
[…]
Dies ha que parla poc
i cada nit s’agitava,
li venia un tremolor
tement un truc a trenc d’alba.
[…]
Encara no ben despert
ja sent viva la trucada
i es llença pel finestral
a l’asfalt, d’una volada.
[…]
Els fragments anteriors corresponen a la cançó Què volen aquesta gent, del 1968, amb lletra d’en Lluís Serrahima, i música de Maria del Mar Bonet, ens explica com, durant la dictadura militar del general Franco, les forces de repressió anaven per la nit a practicar les seves detencions; en el cas que ens explica, un estudiant compromès políticament contra el règim, sabent el què l’espera si el detenen (tortures interminables, etc.), quan sent que han vingut a buscar-lo, es treu la vida llançant-se per la finestra.
Podeu escoltar-la al vídeo següent, corresponent a una actuació de Maria del Mar Bonet amb el grup Quilapayún al Palau de la Música Catalana:
Oriol López
Que es vagin preparant els cantants d’ara! Si no en saben, sort que molts d’aquella època encara hi són. Que enginyosos que eren per saltar-se la censura! Pobres, com es deuen sentir avui, hi ha moltes maneres de tornar a la joventut, però la que ve ara, no crec que sigui la més indicada. Ànims, éreu els millors! Com dèia en Raimon: “Quan creus que ja s’acaba, torna a començar” canviant els temps dels verbs…
Hi havia una connivència construïda al llarg dels anys entre els cantautors i el públic que permetia fer arribar el missatge, malgrat la censura. Ara, de vegades en parlo amb gent més jove i crec que no hi saben veure la gràcia.
Sempre es bo recordar segons quines cançons.
Aquesta és una d’aquelles que sempre s’ha de tenir a ma per recordar d’on venim.
Sí, si oblidem d’on venim, i cap a on hem d’anar, estem perduts. I hi ha qui treballa activament per a que ho oblidem.
No hem d’oblidar MAI d’on venim ni tot el mal que ens varen fer (bé, als nostres pares i avis).La gent, abans d’anar a votar hauria d’haver recordat el passat, realment crec que molts són massoquistes. Hauríem de posar-nos les piles JA per canviar el nostre futur. Tan de bo fos bruixa i ho pogués canviar… o bé que els meus desitjos es fessin realitat.
Oblidar no és bo, qui oblida torna a ensopegar una i altra vegada en la mateixa pedra.