El PC al laboratori d’electrònica i al taller

"thats my 60 hertz right there", de Josh Kopel, al Flickr, http://www.flickr.com/photos/mrigneous/842836418/

L’oscil·loscopi és un dels instruments de mesura essencials dels laboratoris d’electrònica i dels tallers de reparació d’equips electrònics, ja que permet veure i comprovar l’evolució temporal dels diferents senyals presents als circuits electrònics. Tradicionalment eren uns equips voluminosos com el de la imatge anterior, que, amb el pas del temps, s’han anat reduint cada cop més i incorporant cada cop més i més funcions.

L’ordinador és un altre equip electrònic que cada cop ha anat penetrant més i més al laboratori d’electrònica, inicialment com un element auxiliar per a tasques com l’edició d’esquemes electrònics, la simulació de circuits, el disseny de plaques de circuit imprès,  o l’edició d’informes. Amb la popularització d’Internet, l’ordinador és indispensable per a la consulta d’informació de tot tipus (esquemes, informació tècnica sobre components i equips, proveïdors, etc.) i per a l’intercanvi d’informació i experiències amb d’altres professionals del sector.

L’ordinador està substituint també els instruments tradicionals com l’oscil·loscopi. Existeixen, per exemple, els anomenats oscil·loscopis USB que són uns convertidors que lliuren els eventuals senyals electrònics analògics dels circuits a analitzar, prèviament digitalitzats, al PC utilitzant una connexió USB i un programari que s’instal·la al PC el converteix en un potent oscil·loscopi. Habitualment proporcionen tot un afegit de funcions addicionals a les d’oscil·loscopi, com poden ser les d’analitzador d’espectres o, fins i tot, en alguns models, la de generadors de senyal. En la imatge següent podem veure un d’aquests oscil·loscopis USB.

"PicoScope 2203 front", d'Uwe Hermann, al Flickr, http://www.flickr.com/photos/uwehermann/5364456883/

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: