Els morts de la Guerra Civil Espanyola

A l’Europa occidental, únicament a Espanya perdura la impossibilitat, per als familiars de la majoria dels soldats morts en els fronts de la guerra civil i de les víctimes de la repressió, de visitar la tomba individual o col·lectiva dels seus antecessors, primer perquè per al franquisme la desaparició definitiva de la memòria dels vençuts va constituir un objectiu declarat i posteriorment -amb algunes excepcions aquí i allà, força meritòries- perquè cap dels governs centrals que s’han succeït durant la democràcia no han tingut gaire interès a esmenar aquesta cruel anomalia històrica.

Mort certa, hora incerta. De l’edat mitjana a la societat digital

Antígona, de Salvador EspriuEl text anterior està extret del llibre Mort certa, hora incerta. De l’edat mitjana a la societat digital (2013), de l’Ernest Benach i el Miquel Pueyo.

Finalitzada la Guerra Civil espanyola (1936-1939), quan els vencedors partidaris del general colpista Francisco Franco honoren els seus morts però impedeixen que es retin honors i que s’enterrin dignament els vençuts, la història d’Antígona de la tragèdia grega de Sòfocles del segle V aC es repeteix en ple segle XX i això segurament inspirà  Salvador Espriu (1913-1985) a escriure la seva Antígona.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “Els morts de la Guerra Civil Espanyola

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: